„La “Biserica Seminarului”, în rugaciune, marturii, evocari, cântece mariane si colinde, sâmbata, 21 decembrie, Reuniunea Mariana din Oradea a sarbatorit aniversarea celor o suta de ani de viata sub ocrotirea Sfintei Fecioare.
Parintele paroh Eduard Ficher, Parintele Antoniu Chifor, rectorul Seminarului si studentii teologi, gazdele Centenarului, au asteptat pe marianisti cu biserica în sarbatoare. În fata altarului, Preacurata, în imaginea statuii de la Lourdes, si –a primit fiicele si fiii cu toata dragostea de Mama. Impodobita cu flori, aceeasi imagine a Preacuratei se regasea într-o veche icoana. Bradul impodobit pentru Craciun învaluia totul în mireasma de cetina…
În urma cu o suta de ani, în aceeasi haina de sarbatoare si în acelasi loc, a fost înfiintata Reuniunea Mariana avându-l ca prim membru fondator pe Episcopul Demetriu Radu.
În procesiune, purtând în brate o statuie a Preacuratei, cu steagul marian alaturi, marianistele si marianistii, cântând imnul marian ,,Sub steagul tau, Marie”, au intrat în biserica plina de credinciosi.
PSS Virgil Bercea si mai multi preoti au celebrat Sf. Liturghie pentru Reuniunea Mariana. În inima tuturor era recunostinta adusa Preacuratei pentru cei 100 de ani de ocrotire, de viata si rugaciune mariana.
La sfârsitul Sf.Liturghii, în cuvântul sau, Preasfintia Sa a vorbit despre Reuniunea Mariana ca despre o asociatie distincta în care membrii ei “marturisesc bucuria si frumusetea vietii de marianist”. Si au facut acest lucru si în “vremile de restriste ale persecutiei Bisericii si a credinciosilor ei”, depanând pe degete Sf. Rozar, participând pe ascuns la Sf. Liturghii si primind tot pe ascuns Sfintele Taine. Ei au facut astfel încât sa nu se piarda spiritualitatea marianista, transmitând-o generatiilor noi.
Pr. Mihai Tegzes, spiritualul eparhial al Reuniunii, a prezentat o meditatie despre Sfânta Fecioara, model de viata al marianistilor, iar Pr. Mihai Vatamanelu a vorbit despre Reuniunea Mariana de la Manstirea Franciscana “Maica Domnului” din Oradea si despre minunatul mozaic din altarul Bisericii, reprodus pe “Iconita aniversara a Centenarului”.
Presedinta Reuniunii, prof. Otilia Balas, a evocat momente din istoria Reuniunii Mariane din Eparhia de Oradea. Cu emotie, s-au amintit numele întemeietorilor, al Episcopului Demetriu Radu, al “neobositului” paroh al Bisericii Seminarului, Ioan Gent, al rectorului Seminarului Florian Stan si al altor personalitati.
De la întemeierea Reuniunii Mariane, la 28 decembrie 1913, pâna la suprimarea violenta a Bisericii noastre în anul 1948, marianistii au avut norocol sa aiba îndrumatori spirituali pe Episcopii Demetriu Radu, Valeriu Traian Frentiu si Ioan Suciu, dar si preoti de elita ai Bisericii noastre. Credinta Preacuratei a fost lumina credintei lor, a tuturor. Acesti preoti i-au învatat pe marianisti sa se aplece asupra vietii lor interioare, sa aspire spre o înalta spiritualitate punând accentul pe efortul de autodepasire. S-a insistat asupra cunoasterii culturii umaniste prin care se îmbogateste sufletul si înfrumuseteaza viata. În anii aceia s-a lucrat “fara sa se stie ce este odihna, fara zgomot, cu rost si cu spor”.
În timpul persecutiei Bisericii noastre, Reuniunea Mariana a continuat sa existe prin rugaciune, cu deosebire Sfântul Rozar, bobitele caruia, în taina si lacrimi, treceau prin mâinile celor care nu si-au tradat credinta, au sperat si au asteptat “ceasul libertatii” pentru Biserica.
Reorganizata de PSS Vasile Hossu, în 1993, Reuniunea Mariana se bucura astazi de sprijinul PSSVirgil Bercea care a reusit sa stabileasca echilibrul între “ieri” si “azi” si sa extinda Reuniunea pe cuprinsul Eparhiei. Reuniunea noastra raspunde chemarii Sfântului Parinte Francisc si a Bisericii de azi intrând în apostolatul care îl duce pe Cristos omului din lumea secularizata si înstrainata de Dumnezeu.
Marturiile despre Sfânta Fecioara în viata personala de marianist au fost prezentate de doamna profesoara Victoria Negrea si de doamna Maria Hetco cât si dl. Florin Filimon.
Cu rugaciune si speranta, ocrotita si iubita de Sfânta Fecioara, Reuniunea Mariana din Eparhia noastra face de-acum primii pasi în al doilea secol al existentei ei.
Cântecele mariane si colindele studentilor teologi au încheiat emotionanta sarbatoare a aniversarii Centenarului Reuniunii Mariane.
Dar nu a fost chiar o încheiere… a urmat bucuria oferita de Pr. Eduard Roman: o masa pentru toti cei prezenti si multe surprize.
“Cu blândul Isus, sa ne binecuvânteze Fecioara de Sus!”