„Caritas Europa a prezentat în aceasta saptamâna la Roma al III-lea Raport asupra impactului pe care l-a avut criza economica în tarile cele mai emergente ale Uniunii europene, printre care si România. Grecia, România, Spania, Portugalia, Cipru, Irlanda si Italia sunt cele sapte tari ale Uniunii Europene care au cele mai slabe economii în ceea ce priveste somajul, saracia, excluziunea si instabilitatea sociala.
În medie, aproape 1 din 3 cetateni este sarac în aceste tari si peste 14% traiesc în saracie absoluta. Potrivit Caritas, cel mai ridicat procent în aceasta categorie este înregistrat de România, unde 28% din populatie este considerata absolut saraca, urmata de Grecia, 20%. În aceste tari, 16% dintre cetateni sunt fara loc de munca, fata de 10% cât este media europeana. Cel mai ridicat procent al lipsei locurilor de munca în rândul tinerilor este în Grecia, în timp ce în Italia 22% dintre tinerii de 15-24 ani nu lucreaza, nu studiaza si nu urmeaza un curs de formare.
Într-un interviu pentru redactia centrala RadioVatican, Walter Nanni – responsabil al Biroului de Cercetare Caritas Italia – a explicat datele acestui Raport:
„Observam tot mai mult o Europa care înainteaza cu doua viteze diferite. Prima, este cea a tarilor care nu au resimtit criza economico-financiara datorita soliditatii sistemului economic, dar mai ales datorita protectiei sociale, prin care au fost tutelate persoanele care si-au pierdut locul de munca. Iar cea de a doua, este o Europa care se misca lent, a tarilor mai putin dezvoltate, mai ales din spatiul mediteranean (cu exceptia Irlandei). Aici se resimte foarte puternic criza, în special prin politicile de austeritate adoptate în sensul aplicarii unor masuri de revenire a conturilor publice, masuri de reglementare sau consolidare fiscala, care au avut multe consecinte în rândul populatiei, mai ales în tarile unde sistemul protectiei sociale este nu este prezent”.
Asadar, mai spune cercetatorul Caritas, înainte de a lansa masuri economice, trebuie sa evaluam întotdeauna impactul pe care acestea le au supra populatiei cu risc mai ridicat. Si, mai ales nu trebuie sa ascundem reducerile care au fost facute în sectorul sociale; multe dintre acestea au cuprind cheltuieli „invizibile”. Pare ca nimeni nu si-a dat seama, care se vad pe termen lung sau scurt. În Caritas ne dam seama de acesta pentru ca a crescut numarul de persoane care cer ajutor.
Pus în fata situatiei de a merge «împotriva curentului», unde cei mai saraci sunt nevoiti sa plateasca politicile inadecvate ale guvernelor si institutiilor europene, Caritas sustine ca este nevoie de modele sociale mai echitabile si proiecte europene punctate pe domeniile sociale:
„Investitiile productive sustinute de administratiile Uniunii Europene ar putea relansa, în parte, locuri de munca, valorificând mai ales acele sectoare de productivitate mai sociale: cum ar fi, asistenta sociala si sanitara, educatia, mediul…Toate acestea sunt sectoare în care o investitie puternica a administratiilor publice ar putea relansa piata locurilor de munca”.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va