„Miercuri 4 februarie, la orele 19.00, în Sala Bedetti a Arhiepiscopiei, Eminenta Sa Cardinalul Carlo Caffarra va semna decretele de înfiintare a 2 parohii personale pentru credinciosii greco-catolici români si ucrainieni. Acest act este recunostiinta definitiva a unei prezente profund înradacinate în Dieceza petroniana.
Cele doua noi parohii vor avea o structura particulara, prevazuta de Codul Canoanelor, deoarece nu vor apartin unui teritoriu ca si altele, ci îsi vor extinde grija asupra tuturor credinciosilor români si ucrainieni de rit bizantin, prezenti în Dieceza, în colaborare cu parohiile teritoriale.
Duminica 15 februarie, vicarul general, monseniorul Giovanni Silvagni, va visita cele 2 parohii si le va conferi oficial grija pastorala celor doi parohi, parintele Marinel Muresan (pentru comunitatea româna) si parintelui Andriy Zhyburskyy (pentru comunitatea ucrainiana) care deja de ani îsi desfasoara misiunea lor în comunitatea în care îsi asuma deplina responsabilitate pastorala.
Cele doua parohii vor avea titlul de Biserica care de astazi vor deveni Biserici parohiale: Sfânta Cruce pentru comunitatea româna (Sanctuarul Cestello) si Sfântul Arhanghel Mihail pentru comunitatea ucraineana (Biserica leprosilor). Providential este vorba despre doua titluri foarte iubite si în lumea orientala.
Este pentru prima data, dupa multi ani, de când Dieceza boloneza nu înfiinteaza noi parohii: este si acesta un semn al drumului Bisericii care vede astazi îmbogatindu-si chipul sau cu prezenta numerosilor frati în credinta, proveniti din toata lumea.
Alaturi de aceste doua comunitati ce astazi devin parohii, putem sa ne amintim ca exista în Dieceza de Bolonia numeroase comunitati etnice, care îsi desfasoara activitatea multumita disponibilitatii parohiilor din orase: comunitatile din Africa Anglofona, Africa Francofona, Bangladesh, China, Eritrea (ritul etiopian), Filipine, America Latina, Polonia, România (ritul latin) si Sri Lanka.

Migrantes Arcidiocesi di Bologna