„În organizarea Episcopiei de Maramures, a avut loc la Baia Mare, în perioada 11-13 noiembrie 2014, cel de-al treilea modul din cele patru prevazute în vederea alcatuirii unui Plan integrat de dezvoltare (PID) pentru fiecare eparhie, pentru perioada 01/2015 – 12/2019.
Având binecuvântarea si aprobarea Sinodului Episcopilor, întregul proces se desfasoara sub directa îndrumare a domnului dr. Willi Kawohl, numit de organizatia Renovabis în calitate de consultant si expert.
Desfasurat sub forma de ateliere de lucru, cel de-al treilea modul s-a axat în mod principal pe moduri de finantare si de documentare a Planului. Dupa rugaciunea de binecuvântare si salutul adresat participantilor de catre Preasfintia Sa Vasile, un reprezentant al fiecarei eparhii a prezentat partea deja realizata din Plan referitoare la viziune, misiune, valori, prioritati strategice, obiective strategice cu indicatori, strategii si bugetul general.
Pentru constituirea unui buget financiar, este însa nevoie de un planul financiar bine gândit, domnul Kawohl prezentând pasii planului financiar, tipuri de bugete, structura bugetului, tehnici de bugetare, procesul bugetarii, bune practici în bugetare. În urma oferirii unui exemplu, participantii au exersat în grupuri de lucru construirea unui plan financiar la nivel eparhial.
Necesitatea unei strategii de finantare a fost o alta tema a atelierelor de lucru fiind prezentate optiunile strategice de finantare, principiile cheie de strângere de fonduri precum si un exemplu de document de strategie asupra caruia s-a lucrat în grupuri.
Participantii au avut ocazia într-una din zile de a discuta, via SKYPE, cu d-na Monika Kleck, responsabila pentru România din partea organizatiei Renovabis, problemele întâlnite în procesul de redactare a Planului.
Urmatorul modul va avea loc la Cluj, între 9-11 decembrie, când fiecare eparhie va prezenta prima forma a Planului care evaluat si discutat în cadrul unui grup de experti.
Sursa:http://www.bru.ro