Har si pace din partea lui Dumnezeu, iar de la noi binecuvântare pentru toti cei ce aduceti daruri si faceti bine întru sfintele noastre biserici si va aduceti aminte de cei saraci.
+ Virgil Bercea
Episcop
Lasa întâi sa se sature copiii. Caci nu este bine sa iei pâinea copiilor si s-o arunci câinilor (Marcu 7,27)
Copiii cer pâine, dar nimeni nu le-o întinde. (Plângerile lui Ieremia 4,4)
Dragi credinciosi,
Evanghelia ne spune un lucru simplu, dar foarte revolutionar: pâine, hrana, apa si pamânt este pentru toata lumea. Dar daca unica valoare este profitul sau acumularea, atunci nu va fi de ajuns pentru toata lumea.
Evanghelia nu este neutra: te constrânge sa iei o decizie, o atitudine. Fa ceea ce vrei, dar nu poti sa te speli pe mâini de altii pentru ca, a face asa, este deja o atitudine, o alegere. Nu poti sa nu alegi.
Ea este o femeie extraordinara, practicanta, respectabila, prea respectabila. Nu este nimic de spus cu privire la ea: este un exemplu, un model. În biserica, în prima banca, are scaunul ei pentru îngenunchiere, îmbracat cu burete si învelit în catifea rosie pentru a se simti bine atunci când asculta liturghia ei, chiar si liturghia este a ei.
Este frig. S-a îmbracat foarte bine, ea si copilul înainteaza cu capul în sus, spre biserica, linistita si fara sa fie emotionata. Merge asa cum s-ar duce sa faca alte lucruri ale sale ce trebuie a fi facute, merge sa-si faca devotiunile.
Este frig. Chiar daca are manusi îi este frig. Se grabeste sa traverseze curtea bisericii fara sa vada saracul care îi astepta.
Ea îsi spune: Merg la Domnul, merg sa ma rog la Cristos, cel mai mare, cel pe care îl iubesc pâna la moarte. Si trece pe lânga el fara sa-l recunoasca.
Îi spune copilului: Vino sa îl vezi pe micul Isus. Si copilul, grabindu-se sa intre, loveste copilul sarac si aproape dezbracat care îl astepta.
Dar, asa cum am spus, este o doamna extraordinara… Este sigura de sine, sigura ca face binele.
Oare Dumnezeu este multumit? Este o întrebare pe care nu si-a pus-o deloc, pentru ca, dupa cum se comporta, nici nu are vre-un rost. Botezata, miruita, împartasita, casatorita, toate aceste în biserica, si câte flori au fost si cât de multa lume a participat, a fost prezent chiar si corul. Apoi rugaciunile, liturghia duminicala si posturile de miercuri, si vineri, si posturile de peste an.
Pe scurt, tot ce trebuia sa faca a facut. Tot ceea ce trebuie sa faca pentru a nu merge în iad, face.
Cu siguranta ca este multumit si Bunul Dumnezeu! Dar, cu toate acestea, înaintea usii bisericii, în frigul noptii, Bunul Dumnezeu si Fiul sau asteapta înca…
Dragi credinciosi,
Suntem o familie mare si unica. Binele ori este al familiei întregi, ori, daca nu, familia va suferi.
Este ca si cum ai spune: daca ma doare stomacul sau daca ma doare dintele, tot corpul resimte aceasta. Numai daca fiecare parte a corpului este bine, persoana se simte bine. Daca exista împartasire, atunci este pentru toata lumea. Daca lipseste împartasirea, atunci exista numai pentru putini.
Colecta speciala, care se organizeaza în Duminica Samariteanului Milostiv, are ca scop strângerea de fonduri pentru sustinerea cantinei unde manânca zilnic 56 de copii si 70 de adulti. Prin urmare, tasul din data de 16 noiembrie 2014 va fi predat, de fiecare parohie, Asociatiei Caritas Eparhial Oradea.
Doamne, da-ne noua capacitatea de nu lasa sa lipseasca acestor copii pâinea cotidiana pe care Tu nu ai lasat sa ne lipseasca noua.
Pentru persoanele private si juridice interesate de aceasta actiune exista un numar de cont pus la dispozitie:
Asociatia Caritas Eparhial Oradea
IBAN: RO27 BTRL 0050 1205 7261 6902
BANCA TRANSILVANIA ORADEA
Sursa:http://www.caritaseparhial.ro