„A IX-a editie a simpozionului international „Scoala Ardeleana” a reunit, recent, la Departamentul Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica a Universitatii „Babes-Bolyai”, peste 56 de cercetatori si invitati din România, Italia, Slovacia si Ungaria (partener organizatoric fiind Institutul Teologic „Sf. Atanasie” din Nyíregyháza). Printre protagonisti s-au numarat inclusiv fostul ministru al Educatiei, Andrei Marga, directorul Remus Câmpeanu al Institutului de Istorie din Cluj al Academiei, decanul Facultatii organizatoare, pr. conf. dr. Cristian Barta precum si Ionut Mihai Popescu, directorul Departamentului Oradea al FTGC.
Simpozionul tutelat si de Episcopia Greco-Catolica de Oradea a fost dedicat primei aniversari a Zilei nationale a Scolii Ardelene (11 octombrie) si împlinirii unui centenar de la punerea pietrei de temelie a Academiei Teologice, actuala cladire a Departamentului Oradea al FTGC.
O contributie semnificativa la desfasurarea simpozionului a adus si episcopul Virgil Bercea. Astfel, un episod inedit s-a petrecut la lansarea cartilor „Eparhia Greco-Catolica de Oradea” si „Securitatea în anul 1848 si Clerici ai Eparhiei Greco-Catolice de Oradea în detentie sub regimul comunist din România” ale istoricului Sergiu Soica. În prezentarea ambelor carti, doctor în istorie Cristina-Liana Puscas a aratat ca sunt „pagini despre rezistenta, demnitate si curaj, dar si despre frumusete si sensibilitate” si ca, „atunci când omul se confrunta cu un sistem malefic, doar credinta îi poate da putere sa treaca peste încercari de neînchipuit”.
Prezentarea a fost întrerupta însa de o pana de curent, gazdele apelând la lumânari pentru continuarea evenimentului spiritual. La finalul prezentarii, PSS Virgil a remarcat ca, „probabil, asa trebuia sa fie si ca lumânarile au fost aprinse ca semn al comuniunii cu episcopii arestati în urma cu 66 de ani”.
Iar la lansarea cartii „Marginalii la o absenta” a istoricului Ioan F. Pop, episcopul Bercea a expus câteva consideratii despre dialectica prezentei si absentei lui Dumnezeu, considerata o initiere a omului în dialogul cu Dumnezeu. În cuvântul sau de la aceeasi lansare, prof. univ. Marius Cruceru a reusit sa prezinte „intimitatea creativa a scriitorului, asa cum apare în tensiunea apropierii de infinit si în truda slefuirii cuvântului”.
Preocupati de „familie”
La încheierea lucrarilor, PS Virgil Bercea a multumit tuturor celor implicati în buna-desfasurare a simpozionului si a reamintit ca „relativismul moral nu anuleaza ratiunea naturala” si a avertizat asupra „consecintelor relativizarii identitatii sexuale a oamenilor”. În context, episcopul greco-catolic a anuntat ca tema editiei a X-a a simpozionului va fi „familia”.
Mai trebuie spus ca discutia spre relativizarea identitatii sexuale a fost initiata de prezentatorii cartii „Religia în era globalizarii” a filosofului Andrei Marga. Astfel, profesorul Marius Cruceru a comparat aceasta carte cu „o harta si o busola pentru calatoria într-o viata plina de relativism”, iar pr. conf. Alexandru Buzalic a argumentat compatibilitatea dintre rezultatele stiintelor sociale si ale naturii si cele ale teologiei.
La rândul sau, Andrei Marga a expus conexiunile dintre religie si identitatea europeana, subliniind importanta religiei si a credintei pentru omul contemporan, pentru libertatea democratica, în contextul relatiilor complexe generate de globalizare.
Sursa:http://www.bihon.ro