„Doua zile pline cu muzica. În perioada 17 -18 octombrie 2014, la Oradea, Biroul Pastoral al Episcopiei Bisericii Greco-Catolice – a fost gazda a doi reprezentanti ai Asociatiei ”Hope Music Italia”: Marco Brusati, directorul asociatiei si Mauro Labellarte, responsabilul acesteia. Scopul acestei întâlniri a fost acela de a le arata copiilor si tinerilor participanti ce înseamna cântecul, muzica, tehnica muzicala, dar mai ales ce înseamna succesul pe plan muzical împletit cu credinta în Dumnezeu.
Pe parcursul auditiilor, tinerii au fost încurajati sa cânte fiecare câte un cântec ales de catre ei, vocal sau instrumental, dupa care cei doi îndrumatori au început sa analizele alegerea facuta, textul, muzica, interpretarea si asa mai departe. S-au scos în evidenta partile bune, dar si partile mai putin bune ale interpretarii. Partea cea mai frumoasa a acestei întâlniri a fost aceea ca nimeni nu s-a simtit judecat sau descurajat, chiar daca cei care analizau muzica erau profesionisti. Din contra, tinerii au fost îndemnati sa aplaude atunci când se gresea deoarece din acele greseli se scotea la lumina ceea ce trebuia sa schimbam cu totii. Nu a contat pentru ei faptul ca participantii aveau sau nu aveau un bagaj de cunostinte muzicale. Important a fost sa se cânte, iar sfaturile pe care le dadeau unuia erau de fapt pentru toti. Fiecare am învatat câte ceva de la toti ceilalti. Am înteles ca nu este nimic mai bun decât o critica facuta din inima – pentru a deveni mai buni.
Am constatat ca viata noastra este mult mai importanta decât succesul, iar daca doresti sa ajungi în lumina reflectoarelor pe cele mai mari scene ale lumii este important sa cânti ceea ce simti, nu ceea ce este la moda pentru ca moda ti-o faci singur. Cu muzica poti sa fentezi o singura data, a doua oara nu mai poti. Daca nu facem ceea ce suntem, daca nu cântam despre ceea ce suntem, atunci ne vom simti rau. Am înteles ca noi trebuie sa devenim mai buni pentru ca doar asa reusim sa ne povestim viata mai bine, iar muzica este un mod prin care fiecare îsi poate exprima trairile, fie ca este vorba de text sau de linie melodica. Muzica daca este cântata bine te ajuta pe tine, în primul rând, dar îi ajuta si pe ceilalti. De aceea, trebuie sa stim ca nu exista un singur mod de a cânta, ci exista modul fiecaruia. Este important sa ne alegem muzica pe care o întelegem pentru a putea transmite energia ei si celor din jur. Chiar si din punct de vedere tehnic, ne spuneau Marco Brusati si Mauro Libellarte, este util sa studiezi muzica în mod riguros, dar este important sa iesi din tipar, sa te joci, sa creezi tu propria ta interpretare. Este mai bine sa cânti cu mai multa imperfectiune, dar cu mai multa caldura. Dupa ce ai cântat corect, cânta cu inima. Aceasta este esenta muzicii.
La finalul acestei întâlniri în care speranta si dorinta de a cânta mai bine au fost alimentate, pentru ca eram fericiti, cu ajutorul muzicianului Mauro Libellarte, am cântat în felul nostru cântecul ”Happy”. Un final plin cu bucurie, zâmbete, îmbratisari, sfaturi, dar si multumiri!
Multumim lui Dumnezeu pentru frumoasa experienta! Multumim celor 27 de tineri care au fost profesori unii pentru altii!
Multumim Asociatiei ”Hope Music Italia” ca a poposit si în tara noastra pentru a ne îmbogati pe plan muzical, dar si spiritual!
Multumim Biroului Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea ca s-a straduit sa organizeze cât mai bine aceasta întâlnire!