„Logo-ul Anului Vietii Consacrate – opera pictorului Boccasile Carmela, care împartaseste lucrarea sa artistica cu sotul si fiul ei Dario Dellino Lillo – exprima prin simboluri valorile fundamentale ale consacrarii religioase. În aceasta se recunoaste ,,lucrarea neîncetata a Spiritului Sfânt”, care de-a lungul secolelor manifesta bogatiile practicarii sfaturilor evanghelice printr- o multitudine de carisme, si de asemenea, în acest fel face vesnic prezent în Biserica si în lume, în timp si spatiu misterul lui Hristos " (Viata consacrata, 5).
În logo-ul care reprezinta porumbelul se intuieste arabul ,,pace”: un apel la vocatia de viata consacrata, acela de a fi un exemplu de reconciliere universal în Hristos.
Porumbelul peste ape.
Porumbelul face parte din simbolismul clasic pentru a descrie actiunea Spiritului Sfânt, izvorul vietii si inspiratie a creativitatii. Este chemarea de la începutul istoriei: la început, Spiritul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor (Geneza 1,2 ). Porumbelul, care zboara peste o mare plina de viata neexprimata, aminteste de fertilitatea linistita si încrezatoare, în timp ce semnele care-l înconjoara dezvaluie actiunea creatoare si înnoitoare a Spiritului. Porumbelul mentioneaza de asemenea, consacrarea umanitatii lui Hristos în botez.
Apele formate din mozaic, indica complexitatea si armonia elementelor umane si cosmice pe care Spiritul le face sa ,,suspine” dupa necunoscutele planuri ale lui Dumnezeu (Romani 8: 26-27) pentru ca ele converg spre întâlnirea ospitaliera si fructuoasa care duce la noua creatie. Printre valurile istoriei porumbelul zboara peste apele potopului (Geneza 8 : 8-14). Barbatii si femeile consacrate sub stindardul Evangheliei si dintotdeauna pelerini între popoare, traiesc varietatea lor carismatica si diaconala ca ,,niste buni administratori a diferitelor haruri ale lui Dumnezeu” (1 Petru 4 : 10); marcati de Crucea lui Hristos, chiar pâna la martiriu, traiesc istoria cu întelepciunea Evangheliei, Biserica care cuprinde si vindeca tot ceea ce este uman în Hristos.
Cele trei stele.
Amintesc de identitatea vietii consacrate în lume ca ,,confessio Trinitas, signum fraternitatis” si ,,servitium caritatis”. Exprima circularitatea si relatia iubirii trinitare pe care viata consacrata încerca sa o traiasca în fiecare zi în lume. Stelele amintesc de asemenea de sigiliul de aur trinitar cu care iconografia bizantina o onoreaza pe Maria, cu totul Sfânta, Maica lui Dumnezeu, întâia Ucenica al lui Hristos, modelul si patrona tuturor formelor de viata consacrata.
Globul cu multiple fete.
Micul glob cu multiple fete care simbolizeaza lumea, cu varietatea de popoare si culturi, cum afirma Papa Francis (cf. EG 236). Suflarea Spiritului îl sustine si îl conduce spre viitor: invitatie pentru consacrati ,,sa devina purtatori ai Spiritului (pneumatophóroi), barbati si femei cu adevarat spirituali, capabili sa fertilizeze istoria” ( VC 6 ) .