„Octombrie, toamna în nuante de auriu si ruginiu, toamna ce revarsa belsugul sau de roade peste întreg pamântul.
În plan spiritual, în luna lui octombrie – luna Sfântului Rozariu – belsug de haruri s-a revarsat si peste credinciosii Manastirii Franciscane Maica Domnului din Oradea, care, în dupa-amiaza zilei de 7 octombrie, în mireasma trandafirilor care împodobeau biserica, au primit cu bucurie vizita moastelor Sfintei Rita de Cascia, moaste aflate în aceste zile în Eparhia de Oradea, prin bunavointa pr. Marian Stoicanescu. Mai multe parohii din eparhie au primit vizita moastelor Sfintei din Cascia: Valea lui Mihai, Marghita, Suplacu de Barcau, Beius, Oradea – Velenta, Oradea – parohia Adormirea Maicii Domnului.
Programul vizitei, desfasurat între orele 16:00 si 20:00, a cuprins prezentarea vietii Sfintei Rita de Cascia, urmata de recitarea Sfântului Rozariu împreuna cu toti credinciosii prezenti. La orele 18:00 s-a oficiat Sfânta Liturghie, celebrata de pr. paroh Mihai Vatamanelu, pr. Claudiu Ardelean, pr. Florin Ghiulai, pr. Marian Stoicanescu.
Pr. Claudiu Ardelean, în cuvântul de învatatura, a scos în evidenta faptul ca sfintenia nu este un privilegiu doar pentru unii, sfintenia poate fi atinsa de fiecare dintre noi, daca ascultam si urmam chemarea Domnului în viata de zi cu zi, prin manifestarea iubirii aproapelui si a caritatii.
Atât în predica, precum si în momentele de meditatie sustinute de pr. Mihai Vatamanelu au fost subliniate rabdarea, acceptarea, blândetea si perseverenta cu care Rita de Cascia a trait viata de sotie si mama, plina de suferinte si umilinte. Aceste calitati au prefigurat viata de calugarie, si odata intrata în manastire a dus o viata de sfintenie exemplara, practicând caritatea, pietatea si pocainta. Având o devotiune aparte fata de patimirea lui Cristos, a dorit sa fie facuta partasa la suferintele Domnului, astfel ca durerile Lui au devenit tema principala a meditatiilor si rugaciunilor sale. Isus a ascultat-o si, într-una din zilele în care era în contemplatie înaintea crucifixului, a simtit un spin din coroana lui Cristos ca s-a înfipt în fruntea ei. În felul acesta si prin alte minuni savârsite înca din timpul vietii, sfânta vaduva, mama si sora, a devenit sfânta „spinilor” , sfânta „trandafirului”, „sfânta cazurilor imposibile”.
În tot acest timp, credinciosii sositi în numar foarte mare sa venereze moastele Sfintei Rita de Cascia au asteptat într-o ordine desavârsita cu rabdare si piosenie, sa ajunga sa atinga relicvariul, sa-i încredinteze sfintei intentiile lor de rugaciune si sa-i ceara mijlocirea pentru cei dragi.
Multumim Bunului Dumnezeu si Sfintei Fecioare Maria pentru harurile revarsate asupra noastra în aceasta zi deosebita, prin prezenta Sfintei Rita în biserica noastra, prin momentele de rugaciune si meditatie ce ne-au adus mai aproape de idealul fiecarui crestin, acela de a fi sfânt în propriul ambient de viata.