„O data cu venirea vacantei, peste 150 de copii si tineri din “Comunitatea Scoutistilor Orionini” si de la Oratoriul “Don Orione”, numarau zilele pâna la mult-asteptata tabara.
Astfel, în perioada 09-20 iulie 2014, copii pâna la vârsta de 10 ani, însotiti de coordonatorii lor, au urcat la Suncuius, unde, într-o frumoasa locatie, respectiv tabara de la Suncuius (cunoscuta sub numele de „La Castel”) au petrecut zile pline de aventuri în mijlocul naturii. Providenta ne-a binecuvântat si în acest an sa avem parte de un schimb de experienta incredibil cu un grup de 15 cercetasi din Franta.
Participantii s-au împartit în grupe, care au concurat între ele pentru a pune la încercare seriozitatea, capacitatea de implicare si de munca în echipa. Ei s-au gospodarit singuri, sub îndrumarea coordonatorilor, au facut focul, si-au facut de mâncare (paste cu sos, cartofi si carne la gratar sau snitel, orez, cuscus sau mamaliga cu tocanita, fasole si pulpe de pui etc.), au întretinut curatenia, au cântat si au prezentat diverse scenete. S-au facut numeroase drumetii în natura si s-au organizat jocuri de orientare pe timp de zi si de noapte.
Pe lânga exersarea abilitatilor fizice si dobândirea de cunostinte practice folositoare în viata de zi cu zi, copiii s-au îmbogatit si spiritual prin participarea la Sfânta Liturghie oficiata în fiecare zi. Acestea s-au tinut în aer liber, lânga tabara cercetasilor, pe un altar împodobit cu flori. În spirit ecumenic, indiferent de confesiune, etnie sau rasa, tinerii au cântat cântece religioase în româna si franceza, în acompaniament de chitara, s-au rugat împreuna pentru pace si binele tuturor crestinilor, dar si al celor de alte religii.
Unul dintre cele mai emotionante momente a fost celebrarea Sfintei Liturghii din data de 13 iulie, când s-au adunat la Zece Hotare, preoti, coordonatori, copii si tineri din Comunitatea “Don Orione”, parinti, precum si grupul de tinere cercetase din Franta. Cu aceasta ocazie, mai multi copii si chiar si adulti din marea familie orionina, au depus promisiunea ca vor respecta legile scout, devenind astfel cercetasi.
La finalul taberei, toti cercetasii au primit câte o diploma, dupa care au facut curatenie, si-au strâns corturile si s-au întors la Oradea. În ultimele zile în România tinerele cercetase din Franta au vizitat orasul nostru frumos si li s-au aratat câteva din obiceiurile noastre.
Aceasta experienta a ramas în sufletele noastre o amintire nestinsa, asa cum ne marturiseste una din tinerele cercetase franceze: „Am petrecut împreuna niste zile pline de soare, voie buna, entuziasm, multe zâmbete, aventuri… pe scurt, a fost prezent acel SPIRIT SCOUT cu care se lauda toti cercetasii din lumea întreaga. Am fost bucurosi ca, desi suntem din tari diferite, cu obiceiuri diferite, am avut cel putin un lucru în comun: Cercetasia, …iar simbolul cel mai evident pentru cei care nu stiu ce este cercetasia, este acea cravata pe care am primit-o dupa ce ne-am depus promisiunea în fata semenilor si celui care ne vegheaza pasii zi de zi, clipa de clipa – în fata lui Dumnezeu”.
Despartirea a fost una trista, dar vesela totodata. Trista pentru ca s-a terminat si vesela ca ne-am cunoscut si am legat prietenii frumoase si cu gândul ca ne vom revedea curând ne-am urat reciproc DRUM BUN….si, de ce nu, poate revederea va fi chiar la Paris.