„Zi de Duminica. Zi de sarbatoare cu întelesuri multiple. Ne îndreptam cu graba spre Biserica Misiunii Române Unite, biserica „Bunavestire” din Estul Londrei, zona Canning Town. Pasim cu nerabdare în locasul sfânt, unde suntem întâmpinati cu caldura si un zâmbet larg si primitor de catre dragul nostru parinte Eduard-William Fartan. Cuvintele lui au o vibratie puternica: „La multi ani, români!”. Înaintam cu sfiala spre Sfântul Altar, iar privirea ne este atrasa de cele trei culori ale drapelului românesc: rosu, galben si albastru în care s-a împodobit. În spatele acestuia stau de paza ripidele: cei doi Heruvimi si Sfânta Cruce. Imagine de o intensitate profunda, care ma trimite cu gândul la patria mama: la credinta si la sudoarea strabunilor parinti pentru înfaptuirea unei Românii Unite.
În jurul nostru se desfasoara în taina, o atmosfera de sarbatoare. Biserica este plina. Imagini cât o mie de cuvinte. Români plecati departe de cei dragi, copii cu sânge românesc, nascuti pe meleaguri straine. Atât de diferiti ca înfatisare si aspiratii, dar cu atâtea în comun. Suntem frati atât din punct de vedere spiritual cât si ca apartenenta la neam. Suntem fii ai acelorasi strabuni. Suntem aici, la mii de kilometri distanta de România, dar suntem uniti în credinta si sarbatorim România cum stim mai bine.
Oamenii asteapta nerabdatori începutul slujbei si primirea hranei spirituale. Totul este pregatit pâna la ultimul detaliu: cor, sonorizare, invitati speciali, o masa cu bucate traditionale românesti, fotografii. Eveniment coordonat cu atâta dedicatie de catre dragul nostru parinte Eduard Fartan.
Copii frumosi, îmbujorati si îmbracati în costume traditionale românesti, privesc cu nerabdare spre Altar. Suntem aici, uniti, in credinta si spirit. Slujba începe sublim, „în miros de buna mireasma” si credinta, iar pe rasunet de colinde ne lasam transpusi într-un spectacol extraordinar. Avem ocazia sa ascultam – unii dintre noi pentru prima data – discursul si Rezolutia de Unire proclamate la Alba Iulia in 1918 de catre episcopul Gherlei, viitorul Cardinal Iuliu Hossu. Moment istoric, care vibreaza profund în constiinta fiecaruia. Sarbatorim România si suntem mândri de asta.

Voci minunate rasuna în ecou pe ritmuri de colinde traditionale românesti. Îndemnul „Sus boieri, nu mai dormiti”, sterge orice urma de sfiala si ne lasam antrenati în cunoscutele linii melodice atât de dragi noua. Un eveniment deosebit atât pentru noi ca spectatori, cât si pentru artistii care ne-au oferit caldura si talentul lor: Andrada-Maria Brisc (voce si instrumente cu clape) si Florin-Constantin Pascu („doba”, percutii si voce) împreuna cu invitatii lor: Andreea-Monica Talpeanu (flaut si voce) si Vasile Hriscan (voce). Momente cu emotii intense, pâna la lacrimi de bucurie si nostalgie. O sinestezie de simturi cu parfum de smirna si tamâie. Trei ore de spectacol în care dam dovada de acea perspicacitate si iscusinta atât de caracteristica neamului românesc. Avem bucuria de a fi partasi la un eveniment cultural si national, aici in Londra si de a ne implica, fiecare dupa priceperea si puterea noastra. Trei ore ce zboara cu intensitate, cu unei clipe.
Suntem bucurosi ca avem ocazia sa cântam împreuna imnul tarii noastre, un „Desteapta-te române” cântat cu patos si emotie. Avem nadejdea ca nu a fost in zadar munca strabunilor nostri pentru unitatea nationala si varsarea de sânge, ca jertfele Sfintilor din închisori nu vor ramâne uitate, si ca vom continua si noi la rândul nostru, de oriunde ne-am afla, lupta pentru demnitatea si trainicia poporului românesc. Apartenenta la neam va ramâne inscriptionata în codul nostru genetic si vom fi mândri de o „Românie Mare întemeiata pe dreptatea lui Dumnezeu si pe credinta poporului sau” (cardinalul Iuliu Hossu).
La multi ani, popor binecuvântat, oriunde te-ai afla! La multi ani, România!