„Sfîrsitul de saptamîna a împodobit în har Catedrala greco-catolica din urbea de pe malul Crisului Repede. Sîmbata, 30 octombrie, sute de credinciosi au umplut lacasul de cult pentru a participa la Sfînta Liturghie de încheiere a Anului Credintei proclamat de papa Benedict al XVI-lea si încheiat de catre succesorul sau, papa Francisc, în Vatican, pe 24 noiembrie, în solemnitatea Cristos Rege, sarbatorita dupa ritul latin. În cadrul acestui eveniment au fost hirotoniti sapte preoti pentru Eparhia de Oradea, celebrându-se totodata si Sarbatoarea Asociatiilor de laici de pe teritoriul Eparhiei de Oradea. Evenimentul a fost organizat de catre Biroul Pastoral.
Învesmîntata în sarbatoare, Catedrala "Sfîntul Nicolae" i-a primit pe sutele de preoti ai Eparhia de Orada si provenienti din alte eparhii, veniti în procesiune din curtea Liceului Greco-Catolic "Iuliu Maniu". Credinciosii, adunati si ei de pe întreg teritoriul Eparhiei pentru aceasta sarbatoare, au intonat un imn de marire lui Dumnezeu ceea ce a produs o emotie trepidanta în fiecare inima care batea la unison în acelasi spirit de credinta. Fiecare pas care apropia procesiunea de Catedrala însemna o emotie în plus. În urma procesiunii s-a aflat Preasfintitul Parinte episcop Virgil Bercea, ierarhul Eparhiei oradene, însotit de Preasfintitul Parinte episcop Florentin Crihalmeanu, ierarhul Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla, invitat special la acest eveniment. Cei doi ierarhi, flancati de diaconi, au dat arhieresti binecuvîntari poporului prezent.
La începutul Sfintei Liturghii, în semn de recunostinta si apreciere a eforturilor depuse pentru vita bisericii, PS Virgil a acordat crucea pectorala unui numar de 4 preoti, slujitori pe teritoriul Eparhiei. Acestia sunt: Pr. Paul Popa de la Biroul Pastoral, Pr. Sorin Aurel Rosca paroh la Baita, Pr. Ionut Dumitru Oprea paroh la Petrani, Pr. Iosif Slobotnic de la Beius, Pr. Florin Jula paroh la Vintere. De asemenea, au fost acordate doua cruci eparhiale, tot în semn de recunostinta domnilor Ovidiu Constantin si Mihai Cartis laici greco-catolici, marturisitori ai credintei în Hristos.
Dupa citirea Evangheliei, la predica, Preasfintitul Parinte Virgil a remarcat profunda legatura existenta între textul evanghelic proclamat în ziua pomenirii Sfîntului Apostol Andrei, cel întîi chemat, si misiunea Preotului. Textul evanghelic de la Luca a facut referire la urgenta milosteniei, de care lumea de azi are atît de mare nevoie, si la datoria fiecarui credincios de a se dezlipi de cele vremelnice pentru a se preocupa de cele de sus, de îmbogatirea tezaurului pentru cer. "Vindeti averile voastre si dati milostenie; faceti-va pungi care nu se învechesc, comoara neîmputinata în Ceruri" – scrie în pericopa de la Luca. Astfel, explicînd Evanghelia, PS Virgil a amintit de aceasta datorie a Preotului, de a se milostivi spre credinciosi învatîndu-i tainele Împaratiei Cerurilor, o misiune pe care – a spus Preasfintia Sa – înaintasii nostri au varlorificat-o îndelung si cu multa roada, dovada stînd Scoala Ardeleana si toate scolile Bisericii Române Unite precum si elitele Bisericii noastre care au adus în orice loc si în orice timp cinste si onoare Bisericii Greco-Catolice.
Ceremonia a continuat dupa rînduiala pîna la momentul hirotonirii. Dupa iesirea cu Darurile si dupa asezarea lor pe Altar, diaconii candidati la Preotie au iesit pe solee, locul din fata iconostasului, pentru a fi prezentati ierahului. Au urmat trei metanii si binecuvîntarea Episcopului. Apoi, rînd pe rînd, au fost condusi în Altar pentru dantuire, o procesiune în jurul mesei de jertfa, în cadrul careia candidatii trebuie sa sarute Sfînta Masa si cele patru colturi ale ei, Sfînta Evanghelie, Epigonatul si inelul Episcopului – semne ale autoritatii depline a ierarhului. Candidatii au trecut prin fata ambilor ierarhi prezenti care i-au binecuvîntat de fiecre data si s-au rugat pentru ei. Odata încheiat acest moment, diaconii au îngenuncheat asezîndu-si cerbicea lor pe masa Sfîntului Altar, iar episcopul a invocat puterea Spiritului Sfînt. “Dumnezeiescul Har, cel ce totdeauna pe cele neputincioase le vindeca si pe cele cu lipsa le împlineste, rînduieste pe prea cucernicul diacon (N) în Preot. Sa ne rugam dar pentru acesta, ca sa vina peste el Harul întru tot Sfîntului Spirit”. Astfel, la aceasta invocatie, Spiritul Sfînt coboara asupra candidatilor pe care îi sfinteste si nu numai asupra lor, ci asupra tuturor celor prezenti, caci Spiritul nu coboara doar asupra unei persoane ci peste toti cei de fata. Dupa aceste rugaciuni prin care onoratii diaconi s-au ridicat la înalta treapta a Preotiei, primirea harului s-a încheiat cu înfatisarea noilor hirotoniti înaintea poporului care, plin de emotie, s-a aflat si el în staruitoare rugaciune. Din Usile Împaratesti ale iconostasului, arhiereul a încredintat noilor preti semnele vazute ale treptei lor, învesmîntîndu-i cu ornatele specifice: stihar, patrafir, brîu, mînecute si felon, cu rostirea cuvintelor: "Vrednic este", la care poporul, ca o confirmare, raspunde la fel: "vrednic este!". Cel de-al doilea act a urmat dupa consacrarea Sfintelor Daruri. În Altar, Arhiereul le-a încredintat noilor hirotoniti Sfîntul Trup al Domnului: "Primeste acest Odor si-L pastreaza pe El pîna la a doua venire a Domnului nostru Isus Hristos, cînd are sa-L ceara de la tine". Iata, aici, legatura indisolubila între ierarhia sacramentala si sfintele Taine.
Preotii nou hirotoniti sunt: Pr. Burdas Ciprian, Pr. Bogdan Torjoc, Pr. Cristian Balanean, Pr. Marcel Rostas, Pr. Gheorghe Cioara, Pr. Aurel Popa si Pr. Claudiu Marcel Ardelean, FSE. Toti preotii au absolvit cursurile Facultatii de Teologie Greco-Catolica de Oradea, unii dintre ei absolvind si cursurile de masterat ale aceleiasi facultati. Pr. Cristian Balalean este celibatar, Pr. Claudiu Marcel Ardelean este calugar în Congregatia Sfintei Euharistii iar ceilalti cinci preoti sunt casatoriti.
La finalul celebrarii, tot într-o atmosfera de emotie, au fost aduse multumiri bunului Dumnezeu, episcopilor prezenti, preotilor si tuturor celor de fata pentru încredere si pentru împartasirea bucuriei în comuniune de rugaciune. Tot la final, PS Florentin a dorit sa adreseze calde multumiri Arhierului nostru, PS Virgil, pentru invitatia la eveniment, pentru calduroasa primire si gazduire. În semn de profunda recunostinta, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gerla a înmînat PS Virgil cea mai înalta distinctie: Crucea Sfîntului Iosif, simbol al Eparhiei clujene care îl are ca patron spiritual pe logodnicul Nascatoarei de Dumnezeu. Distinctia a fost acordata si în contextul aniversarii a 160 de ani de la întemeierea Eparhiei Greco-Catolice de Armenopoli-Gherla, eveniment care s-a desfasurat saptamînile trecute la Cluj în fastul a numeroase ceremonii comemorative. Totul s-a încheiat cu binecuvîntarile noilor Preoti hirotoniti acordate întîi Arhiereilor, apoi preotilor si credinciosilor.
Emotie si har, strîns înnodate între ele, doua elemente care au ornamentat în culoare de sarbatoare una dintre cele mai frumoase zile ale Eparhiei de Oradea. Îi multumim Domnului pentru harurile revarsate si pentru noii Preoti care ne-au asigurat de rugaciunea lor si de purtarea permanenta în inima.
Încheierea Anului Credintei în Eparhia de Oradea: Hirotonirea a sapte preoti si Sarbatoarea Asociatiilor,
