„Dupa un an de munca si învatatura, un grup de 51 de pelerini: copii prescolari, scolari mici si mai mari, parinti, bunici, rude si învatatoare, calauziti de parintele Paul Popa, initiatorul pelerinajului si coordonatorul grupului, ne-am îndreptat, la finalul lunii iunie, spre Italia cea spectaculoasa si bogata din punct de vedere spiritual si cultural.
Prima zi am petrecut-o la Venetia, unde mareata Bazilica San Marco troneaza în piata plina de turisti din toata lumea si unde copiilor, mai ales, le-a ramas întiparita în minte imaginea orasului de pe ape, cu o mare de oameni, multe vapoare, vaporetto si gondole.
Ne-am îndreptat apoi spre impresionanta Roma, inconstienti de câta istorie vom cuprinde în imagini unice si cu pasii pe urmele ei. Aici am vizitat Basilica San Giovanni in Laterano, cea mai veche dintre cele patru biserici importante din oras, unde am putut admira stilurile arhitectonice baroc si gotic în toata splendoarea lor. Am admirat întreaga catedrala si am recunoscut statuile lui Petru si Pavel, relicve ale capetelor acestora, simbolurile- cheia si sabia, precum si statuia lui Ioan Botezatorul. Am urcat si noi cu piosenie cele 28 de trepte ale Scarii Sfinte, pe care Isus le-a urcat când a mers la Pilat din Pont si care au fost aduse de la Ierusalim de Sfânta Elena, mama împaratului Constantin, oproape de bazilica.
Am vizitat apoi impresionantul Colosseum, am vazut Columna lui Traian, Fontana Di Trevi, Piata Spaniei, Piata Navona si monumentalul Panteon, datând din secolul I î.Hr si reconstruit în secolul al II-lea d. Hr .Peste tot am fost coplesiti de frumos si am avut sentimentul ca toate drumurile duc la Roma.
Dupa o zi întreaga cu locuri unice, pe urmele împaratilor romani si ale primilor crestini, ne-am bucurat de binefacatorul soare la Marea Mediterana.
Au urmat apoi doua zile sublime la Vatican. În prima zi am vizitat Basilica San Pietro, cu maretia ei, cu Altarul papal, cu “La Pietà” a lui Michelangelo si cu emotia urcusului celor 500 si ceva de trepte în Cupola catedralei. Am vizitat si Muzeele Vaticane, cu impresionantele colectii de sculpturi, obiecte de fildes, bijuterii, fresce si picturi ale marilor pictori: Raphael, Tizian, Bernini, Caravaggio, Da Vinci.
În 29 iunie, în Basilica San Pietro, de Sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel, am participat la Liturghia cu Sfântul Parinte Francisc, sansa unica pentru multi dintre noi, impresionati de grandoarea evenimentului si-n acelasi timp de caldura transmisa tuturor de Papa. Plini de bucurie, L-am ascultat apoi pe Papa Francisc în piata plina de pelerini, simtindu-ne si noi o parte infima din armata Domnului, chemata sa duca mai departe mesajul de iubire frateasca, pace si respect pe care l-am primit de la Sfântul Parinte.
Am savurat apoi delicioasa pizza italiana si am facut un ultim popas în Piazza del Popolo, admirând si o mica parte din splendidele gradini din apropiere, în care aveai sentimentul ca încape întreaga lume.
Ne-am încheiat bogatul pelerinaj la Basilica Sfântul Anton din Padova, despre care stim cu totii ca este mare facator de minuni si ca El a propovaduit neobosit cuvântul lui Dumnezeu într-o perioada grea pentru biserica.
O perpetua bucurie a fost aceasta saptamâna, în care ne-am apropiat si ne-am cunoscut cu totii, considerându-ne frati întru Domnul.
Pentru toate Îi multumim Bunului Dumnezeu si parintelui Paul, care, cu calm, infinita rabdare si iubire egal împartita tuturor, ne-a calauzit pe acest drum preaplin de frumos. Cu siguranta ne vom aminti întreaga vara si poate multa vreme de locuri, legende , multa istorie si de cei 51 de pelerini, alaturi de care am trait toate acestea.
Laudat sa fie Isus Cristos, Domnul nostru!