„Timpul curge repede si ireversibil ca un râu; fiecare râu îsi formeaza propria vale roditoare. Clipele bine alese scalda modelator si fructificator fiecare suflet, ca o frumoasa vale.
Joi, 11 iulie, copiii de la Scoala de vara al oratoriului „Colt de Rai” (CRI), al asociatiei „Ave Miriam” din Valea lui Mihai au fost într-o excursie scurta în timp, dar marcanta pentru formarea lor. Dimineata a început cu o întoarcere în timp… vizita casei taranesti din Galospetreu. Complexul muzeal, care este ctitorit în exclusivitate de medicul Keri Gaspar, impresioneaza prin conservarea fidela a structurii gospodariei taranesti si prin obiectele din patrimoniu. Copiii au remarcat schimbarile care s-au petrecut în decursul anilor, însa au fost impresionati de organizarea si confortul casei, potrivit acelor ani îndepartati.
Excursia a continuat cu vizita casei de copii din aceeasi localitate, Galospetreu, aflate sub grija fundatiei „Sfintei Familii” coordonate de franciscanul Bojte Csaba. În grija asistentilor maternali se afla momentan 24 de copii, care provin din familii cu probleme existentiale. Grupul de la oratoriu le-a oferit diverse cadouri acestora si s-a înfiripat între ei rapid o frumoasa prietenie. Dupa vizita camerelor si prezentarea motivatiei si activitatii casei, copiii s-au apropiat într-un cerc al prieteniei care s-a înlantuit prin rostirea bilingva a rugaciunii „Tatal nostru”. Momentul amical s-a încheiat printr-o daruire reciproca a unor cântece de oratoriu.
Excursia s-a finalizat cu o scurta vizita la o ferma agricola din Tarcea unde se cresc si niste „gaini mari”, vorba copiilor, struti.
Parintii au remarcat faptul ca micutii lor, prin constientizarea existentei si altor situatii familiare, si din pacate negative, apreciaza mai mult dragostea si grija de care beneficiaza.
O alta secventa temporala marcanta al vacantei CRI a fost ziua de luni, 15 iulie. Oratoriul nostru a fost vizitat, la initiativa Biroului Pastoral Eparhial, de un grup de preoti si tineri studenti teologi de la Facultatea de Teologie Catolica din Pavia, Italia.
Ziua fraterna a început cu celebrarea Sfintei Liturghii în Biserica Greco-Catolica din Valea lui Mihai. Parintele predicator, Don Andrea Migliavaca, rectorul Seminarului din Pavia le-a dezvaluit copiilor cum Dumnezeu ne modeleaza ca un olar, facând din noi niste vase pretioase în care doreste sa reverse har si fericire. Cheia acestei transformari si a unor frumoase prietenii este de a recunoaste în noi si aproapele nostru chipul lui Isus, prietenul copiilor. Dupa celebrarea liturgica am iesit cu totii la padure, unde tinerii italieni au organizat diverse si distractive jocuri comunitare cu copiii.
La întoarcere ne-am retras în micul, dar încapatorul oratoriu care s-a umplut de caldura sufleteasca a copiilor „cuceriti” de teologi, prin maretia iubirii si daruirii lor în simplitatea jocului. Cântecele, care au izvorât, nu atât din corzile vocale cât din inimile noilor amici, au continuat sa rasune ca un ecou si azi în oratoriu si inimile copiilor, dar si ale parintilor lor.
… în final, nu e un articol, ci o marturie al prezentei lui Isus care revarsa clipe de har si fericire, iar cursul acestui timp scurt si curgator impresioneaza si modeleaza pentru vesnicie.