„În perioada 23-28 iunie 2013, peste 120 de credinciosi veniti din toata tara au participat la cea de-a cincea reculegere spirituala anuala condusa de catre parintele vincentian Anthony Saji. Evenimentul a avut loc la Oradea, la centrul „Posticum” (str. Teiului nr. 26) cu binecuvântarea Preasfintitului Virgil Bercea. De sase ani, parintele Anthony, calugar si preot catolic misionar al Congregatiei Sf. Vincentiu de Paul continua misiunea parintelui Bill predicând Cuvântul lui Dumnezeu în toata lumea, încurajând credinciosii sa traiasca cu multa speranta si încredere în Domnul.
În acest an, parintele Anthony a fost invitat în România si în luna Aprilie pentru o serie de Sfinte Liturghii celebrate în Beclean, Cluj, Reghin, Plopis si Marghita.
Fiecare zi de reculegere a început cu o jumatate de ora petrecuta cu Isus în liniste în fata Sfântului Sacrament si s-a terminat prin celebrarea Sfintei Liturghii în ritul greco-catolic concelebrata de mai multi preoti din Eparhia de Oradea.
Cele patru prelegeri sustinute de catre parintele Anthony în fiecare zi (doua dimineata si doua dupa-masa) au fost mereu însotite de cântece si rugaciuni. Atmosfera acestor zile a fost una de bucurie si fraternitate, lucru care a putut fi usor observat din colaborarea participantilor de toate vârstele la bunul mers al reculegerii. Am fost chemati sa petrecem o saptamâna cu Isus pentru a ne reîncarca “bateriile” sufletului, pentru a-L vedea, a-L asculta, a-L experimenta, dupa care misiunea fiecaruia dintre noi este sa-L marturisim pe Isus în viata de zi cu zi.
Mai multe meditatii au avut ca mesaj importanta citirii Bibliei la nivelul inimii si punerea sa în practica. Sfânta Scriptura este fundamentul vietii noastre, iar credinta noastra trebuie zidita pe aceasta fundatie solida.
Ziua de joi a fost acordata ajunului si iertarii, sacramentului Spovedaniei si Adoratiei Euharistice în care s-a cerut vindecarea interioara a noastra, dar si a lumii întregi. Multumim tuturor preotilor din Oradea care si-au oferit disponibilitatea pentru Sfânta Spovada.
În ultima zi, parintele ne-a explicat o parte din cartea Genezei, dupa care ne-a vorbit despre rugaciune si despre Fecioara Maria.
Reculegerea s-a încheiat prin participarea la Sfânta Liturghie de la ora 15 la Manastirea Franciscana “Adormirea Maicii Domnului” din Oradea. Biserica a fost plina, iar acest „banchet euharistic” a fost celebrat de un sobor de preoti din Oradea, împreuna cu parintele Anthony si parintele paroh Mihai Vatamanelu. Preotii s-au rugat pentru toti bolnavii din lume si pentru toti cei care se afla în suferinta. La finalul Sfintei Liturghii, parintele Anthony a multumit tuturor pentru tot si i-a cerut lui Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti din abundenta.
Banii colectati din donatii, buchetele de liturghii si tasul de la Sfânta Liturghie de la Manastirea Franciscana “Adormirea Maicii Domnului” au fost oferiti Misiunii din Africa. Pentru mai multe informatii despre parintele Anthony si misiunea Congregatiei Vincentiene din Africa, pentru poze si alte noutati, va rugam sa accesati site-ul http://www.prbill.ro.
Urmatoarea reculegere va avea loc anul viitor tot la Oradea, în luna iulie.
Pâna atunci, suntem chemati sa punem în practica învataturile si deciziile luate în aceasta reculegere, sa citim mai mult Biblia, sa ne rugam mai mult deoarece nu este suficient doar sa ne bucuram si sa tinem totul pentru noi, ci sa transmitem mai departe iubirea lui Cristos pentru a da roade.
Multumim parintelui Emil Ghiurca si tuturor organizatorilor pentru munca depusa, îi multumim domnului Dan si parintelui Adrian Podar pentru traducere, parintelui Mihai Vatamanelu pentru disponibilitatea de a celebra Sfânta Liturghie în parohie si tuturor preotilor care au venit pentru Spovada.