„Sâmbata, 8 iunie 2013, a avut loc la Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea Întâlnirea Preasfintitului Virgil Bercea cu protopopii, responsabilii cu pastoratia din protopopiate, responsabilii Asociatiilor, Miscarilor ecleziale si grupurilor laicale din Eparhie.
Întâlnirea a debutat cu un scurt moment de rugaciune pentru servul lui Dumnezeu PS Vasile Hossu de la a carui trecere la Domnul s-au împlinit 16 ani.
Dupa momentul de rugaciune PS Virgil a prezentat o meditatie despre valoarea si misiunea parohiilor pentru o traire evanghelica autentica. Meditatia a dezvoltat urmatoarele teme: Necesitatea Misiunii; Misiune în continuitatea traditiei dar cu metode noi si creative; Evanghelia – izvor si finalitate a Misiunii; Comunitatea parohiala în Misiune; Familia – celula de baza a Misiunii; Copiii – bucuria Bisericii Misionare; Adolescentii si tinerii – misionari entuziasti ai Vestii celei Bune; Adultii din parohie – formare permanenta pentru maturitatea în credinta; Misionari în societate.
Pr. Paul Popa, responsabilul Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici, a prezentat concluziile activitatilor comune desfasurate în ultimele luni de Biroul Pastoral si de protopopiate pentru dezvoltarea pastoratiei copiilor, adolescentilor si tinerilor precum si a adultilor din Eparhie.
Au fost prezentate propunerilor concrete de activitati pentru anul pastoral 2013-2014 pentru copii, adolescenti si tineri, adulti si familii precum si Calendarul de activitati pastorale ale Eparhiei pe viitorul an pastoral.
În urma acestei reuniuni s-a definitivat Planul Pastoral Eparhial pentru anul 2013-2014, an care va avea ca si tema in Eparhia de Oradea “Misionari în familii, parohii si societate” si ca motto “Pe drum, vestiti ca Împaratia Cerurilor s-a apropiat”(Mt 10,7).
PS Virgil a subliniat importanta comuniunii si a colaborarii dintre responsabilii cu pastoratia din Eparhie, a încurajat initiativele pastorale care deja sunt în desfasurare si le-a multumit celor prezenti pentru disponibilitatea si daruirea de care dau dovada în dezvoltarea unei pastoratii dinamice care, desigur , tine seama de realitatile locale.