„Parohia Greco-Catolica Maghiara din Oradea a fost reîntemeiata în toamna anului 2011, iar la data de 6 august 2012, dupa 64 de ani de oprelisti, de sarbatoarea Schimbarii la Fata, s-a celebrat prima Sfânta Liturghie Greco-Catolica în limba maghiara. Începând de atunci, aceste Sfinte Liturghii au avut loc în Capela Seminarului Greco-Catolic, în fiecare a doua si ultima duminica a lunii, cu începere de la orele 17.00.
Primele Liturghii au fost celebrate într-o atmosfera foarte familiara, cu participarea a doar patru familii. Pe masura ce timpul trecea, parohia si numarul participantilor la Liturghie crestea de la o întâlnire la alta cu câte-o persoana sau familie, pentru ca în luna februarie a acestui an sa avem si primul botez.
Ne-am bucurat sa sarbatorim primul nostru Craciun, ocazie cu care, la invitatia noastra, a cântat si Corul Mic al Bazilicii romano-catolice din Oradea, contribuind la amplificarea atmosferei de sarbatoare. Cu ocazia primei sarbatoriri a Sfintelor Pasti, ne-am adunat deja aproape cincizeci de credinciosi ca sa dam marturie despre credinta si bucuria noastra la savârsirea Sfintei Liturghii si a sfintirii pascai.
Actualmente, o parte importanta a credinciosilor parohiei este alcatuita din cei veniti din satele din împrejurimi, în primul rând din zona Ierului, greco-catolici care si-au pastrat limba materna, maghiara.
Parohia oradeana a fost întemeiata în 1786. Conform registrelor, era de limba ruteana (ucraineana) si maghiara – limba ritualurilor era slava veche – însa credinciosii s-au maghiarizat în curând. Drept biserica parohiala, greco-catolicilor le-a fost data spre folosinta prima catedrala romano-catolica construita dupa eliberarea de sub turci (1692), cunoscuta sub numele de Biserica Sfintei Brigitta. La începutul erei comuniste biserica a fost închisa, iar mai apoi – dar numai din 1975 – si pâna azi, au început sa o foloseasca ortodocsii.
Hramul bisericii este Coborârea Spiritului Sfânt, sarbatorit dupa calendarul gregorian de catre comunitatea parohiala pentru prima data dupa 65 de ani – în Duminica Rusaliilor, în Capela Seminarului Greco-Catolic din Oradea, cu începere de la orele 17.00. Celebrantul principal al Liturghiei a fost pr. Pallai Béla, parohul Bisericii Sfântul Nicolae din Satu Mare, protopop titular, care a sosit la Sfânta Liturghie solemna cu un microbuz de credinciosi. „Miracolul Rusaliilor se repeta – a spus în omilia sa – caci Parohia Greco-Catolica Maghiara din Oradea se reînnoieste, si asta datorita Spiritului Sfânt, care înnoieste în spirit si comuniune. Chiar avem nevoie sa fim întariti de Spiritul Sfânt, însa, pentru ca pedagogia sa sa se poata afirma, este nevoie ca noi sa-i permitem sa ne conduca si sa ne calauzeasca vietile, în bucurie ca si în dezamagiri, precum si atunci când avem de purtat o cruce.”
A mai fost prezent parohul din Álmosd (Ungaria), Jaczkó Dániel, precum si credinciosii sositi din Carei, iar, ca o surpriza, au mai venit si un grup de credinciosi care tocmai îsi petreceau concediul de odihna la Baile Felix.
La sfârsitul Liturghiei, Parintele Gavril Buboi, Protopop de Oradea, i-a salutat si încurajat pe credinciosii adunati pentru sarbatoare, si a subliniat faptul ca, precum Spiritul Sfânt care-si împarte darurile, fiind în acelasi timp Darul lui Dumnezeu pentru noi, tot asa, si aceasta comunitate parohiala care se formeaza din nou, ne este un dar, care va putea sa se dezvolte daca va asimila harurile Spiritului Sfânt, sporindu-le si distribuindu-le în acelasi timp.
Sarbatoarea comuna s-a încheiat într-o atmosfera familiara, cu agapa oferita din donatiile si munca credinciosilor, în sala de mese a seminarului.
Pe aceasta cale, în numele parohiei, dorim sa-i multumim Preasfintiei Sale Virgil Bercea, Episcop Greco-Catolic de Oradea, precum si conducerii Seminarului, pentru marinimia cu care ne-au primit în Capela Seminarului, lipsiti fiind de stravechea noastra biserica.
Îi invitam pe toti greco-catolicii de limba maghiara din Oradea, respectiv pe cei ai caror stramosi au fost greco-catolici, sau se simt atrasi de cultul greco-catolic de limba maghiara, sa îl contacteze pe Parintele Vadas Krisztián la tel.: 0740395594 sau la adresa de email: gorogkatolikusnagyvarad@yahoo.ro.