„Sfântul Parinte Papa Francisc a semnat miercuri, 27 martie 2013, decretul prin care recunoaste „martiriul slujitorului lui Dumnezeu Vladimir Ghika, preot diecezan; nascut la Istanbul (Turcia) la 25 decembrie 1873 si ucis din ura fata de credinta la Bucuresti (România) la 16 mai 1954”. Astfel, Vladimir Ghika, preot catolic si principe român, va fi ridicat curând la cinstea altarelor si înscris în rândul fericitilor si sfintilor Bisericii Catolice.
Monseniorul Vladimir Ghika, preot romano-catolic, la 18 noiembrie 1952, în plina prigoana a regimului comunist împotriva Bisericii Catolice, a fost arestat pe o strada din Bucuresti în timp ce iesea din casa unei bolnave careia îi administrase Sfintele Taine. Dupa un an de anchete si torturi, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Avea 80 de ani. Slabit, înfometat si suferind, a încetat din viata în închisoarea din Jilava doi ani mai târziu, la 16 mai 1954.
„Este un dar deosebit nu numai pentru Arhidieceza noastra, dar pentru întreaga Biserica Catolica din România, pentru tara si poporul nostru din care s-a nascut aceasta mare personalitate, Vladimir Ghika, preot martir. Frumos semnal trimis de Sfântul Parinte Francisc Bisericii si tarii noastre, prin semnarea decretului de recunoastere a martiriului acestui fiu al Bisericii si al neamului nostru!”, a declarat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop mitropolit de Bucuresti.
„Credinciosii si preotii Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti au avut mereu convingerea ferma ca Monseniorul Vladimir Ghika si-a dat viata ca martir pentru credinta si de aceea, înca din 1991, ÎPS Ioan Robu a adresat Sfântului Scaun cererea pentru începerea Procesului în Cauza de beatificare si canonizare a monseniorului. Existau deja dovezi si multe marturii despre viata de credinta a monseniorului si moartea lui martirica. Ne bucura nespus vestea confirmarii martiriului monseniorului Vladimir Ghika, pe care putem sa-l numim de acum venerabil. Este primul martir al Bisericii locale care va fi declarat fericit”, a explicat Pr. Francisc Ungureanu, postulatorul cauzei de beatificare si canonizare a monseniorului Vladimir Ghika.

Pr. Francisc Dobos,

Purtator de cuvânt

ARHIEPISCOPIA ROMANO-CATOLICA BUCURESTI