„În perioada 21-24 Februarie a avut loc la Seminarul Greco-Catolic “Sfintii Trei Ierarhi” din Oradea Întâlnirea pregatitoare a celui de al -V-lea Campus Ecumenic International de la Loreto. La acest eveniment au participat delegatii din Italia (romano-catolici), Suedia (luterani), Danemarca (luterani) si România (greco-catolici si ortodocsi). Din partea Bisericii Greco-Catolice au participat membrii echipei Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici Oradea precum si delegati din Eparhiile de Cluj-Gherla si Maramures.
Programul din aceste zile a cuprins Sf. Liturghii zilnice, rugaciuni ecumenice, plenare de lucru de pregatire a Campusului Ecumenic, întâlnirea cu PS Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, momente artistice precum si vizitarea unor obiective istorice importante din Oradea si din judetul Bihor.
În prima zi a avut loc deschiderea întâlnirii cu un moment de rugaciune propus de tinerii greco-catolici din Oradea, urmat de o seara de cunoastere a participantilor.
Vineri, 22 februarie, dupa Sfânta Liturghie, copii de la clasele step by step ale Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu” au animat rugaciunea de dimineata, fiecare participant primind din partea copiilor si un martisor si o floare cu o fata vesela. A urmat o meditatie în limba engleza care a avut ca si punct de plecare lecturile biblice ale zilei din ritul bizantin. Tot restul diminetii a fost dedicat propunerilor pentru Campusul Ecumenic international ce se va desfasura în perioada 9-16 August 2013 la Loreto. În dupa-amiaza aceleiasi zile participantii l-au primit cu multa bucurie în mijlocul lor pe PS Virgil Bercea, Episcopul greco-catolic de Oradea, care le-a înpartasit celor prezenti din experienta sa ecumenica la nivel national si international si a propus 6 principii de baza care pot fi utile unui campus ecumenic: încrederea reciproca, sa se evite orice fel de diviziune si sa se lucreze tot timpul împreuna, sa se cultive capacitatea de a vedea si dincolo de ceea ce se propune, sa existe tot timpul o autentica deschidere a inimi, sa nu lipseasca activitatea caritativa care ajuta mult la a vedea cu adevarat realitatea, a vedea tot timpul în celalalt un dar al Domnului pentru noi. Ziua s-a încheiat cu o rugaciune ecumenica propusa de tinerii romano-catolici italieni precum si cu un concert sustinut de Ovidiu Lazar, Carla Marin, George Sârca si Alex Cristea.
Sâmbata, 23 februarie, programul a debutat cu Sfânta Liturghie greco-catolica, urmata de rugaciunea de dimineata propusa de delegatia ortodoxa de la Resita. Partea de concluzii a întâlnirii a dus la urmatoarele decizii: fiecare delegatie va pregati pentru campus o parabola evanghelica, responsabilii viitoarelor workshop-uri de la campus vor lua legatura înainte de campusul propriu zis cu delegatiile, va exista în data de 29-31 mai 2013 înca o întâlnire premergatoare campusului la care se vor definitiva toate detaliile campusului, se va mentine legatura strânsa si cu dieceza anglicana de St. Alban, va exista o deschidere pentru participarea tinerilor de mai multe confesiuni din tarile care doresc acest lucru si se va putea mentine contactul cu diferite alte Biserici din alte tari pentru o viitoare participare la campus. Întâlnirea de evaluare va avea loc în luna octombrie. Dupa aceste dezbateri concluzive participantii au vizitat Pestera Ursilor si centrul istoric al Orasului, seara încheindu-se cu o rugaciune propusa de delegatia luterana daneza si suedeza.
Duminica, 24 februrie, evenimentul s-a încheiat cu participarea la Sfânta Liturghie Arhiereasca de la Catedrala greco-catolica “Sfântul Nicolae” , la finalul careia PSS Virgil Bercea a înmânat lui don Francesco Pierpaoli, responsabilul Centrului „Ioan Paul II” de la Loreto, si reverendului Henrik Kristing Heldal câte o icoana încurajându-i totodata sa continue pe acest drum al ecumenismului în umilinta, rugaciune si marturie.
De organizarea acestui eveniment s-a ocupat Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.