„Elevii Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu” din Oradea si-au manifestat talentul construind iesle de Craciun pe care le-au expus în sala mare a liceului în perioada 17-20 decembrie. Fiecare clasa a construit o iesle pe care a expus-o pentru a fi admirata de catre toti cei care au participat la serbarile organizate în perioada premergatoare Craciunului în aceeasi sala. Evenimentul face parte din proiectul “Adevaratul sens al Sarbatorii Craciunului” propus de Catedra de religie.
Punctul culminant al evenimentului a avut loc joi, 20 decembrie, când au fost premiate în mod festiv cele mai creative clase. La eveniment a fost prezent si PS Virgil Bercea care a înmânat personal diplomele claselor participante. În acelasi timp elevii împreuna cu profesorii lor au cântat câteva colinde Prea Sfintitului Virgil, urându-i Sarbatori fericite.
Premiile, constând în carti pe diferite teme, au fost oferite de catre Editura Galaxia Gutenberg si de catre Episcopia Greco-Catolica de Oradea. Sustinatori ai evenimentului au fost si Parohia Greco-Catolica de la Roma – Euclide precum si un grup de prieteni italieni din Cuneo – Italia.
Dupa încheierea expozitiei cele mai reprezentative iesle au fost donate unor familii defavorizate.
Reprezinta o prioritate pentru noi, ca scoala catolica, aceea de a ajuta copiii si pe parintii lor sa înteleaga ca Sarbatoarea Craciunului nu îl are în centru pe Mos Craciun care ne aduce daruri ci îl are în centru pe Isus Hristos, fiul lui Dumnezeu care devine om pentru fiecare dintre noi.
De Craciun sarbatorim nasterea lui Isus Hristos, a doua persoana din Sfânta Treime. El a venit în lume pentru ca noi sa putem merge în Rai, alaturi de Dumnezeu, acesta fiind darul cel mai de pret pe care omul l-a putut primi vreo data.
Lumea secularizata încearca tot mai mult sa elimine elementele religioase crestine din majoritatea sarbatorilor saracindu-le de sens tot mai mult. Noi avem datoria de a redescoperi mereu sensul crestin si profund al sarbatorilor. Sarbatoarea Craciunului este o sarbatoare a familiei deoarece Isus s-a nascut în sânul unei familii. Acest lucru este subliniat în ieslea specifica Craciunului. Privind ieslea nu putem sa nu ne gândim la familie, la saracia în care s-a nascut Fiul lui Dumnezeu, la faptul ca întreaga creatie tresalta la auzul vestii data de catre îngeri: Astazi s-a nascut/Cel far’ de-nceput/Cum au zis proorocii. Îngerii, pastorii, magii veniti din departare ne invita sa nu fim indiferenti la evenimentul întruparii lui Dumnezeu.

Pr. Anton Cioba,

Director spiritual al Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu”