„În 1918 a avut loc Unirea Transilvaniei cu patria mama – România, la 1 decembrie, eveniment la care au participat peste 100 000 de oameni. Acest moment a consfintit importanta istorica a orasului si rolul de “capitala istorica” si “capitala de suflet” a tuturor românilor.
Patrunsi de importanta istorica a acestei zile, am participat si noi, un grup de elevi din clasele IX-XII însotiti de doamna director adjunct prof. Sandor Maria si prof. Blaga Monica la festivitatile dedicate acestei zile la Alba Iulia. Am fost partasi la momentul solemn al depunerii de coroane la statuia lui Mihai Viteazu, dedicate memoriei eroilor neamului, la parada militara, si la Te Deum-ul desfasurat la Catedrala Reîntregirii. Apoi, am urmarit cu deosebita curiozitate si emotie defilarea si schimbarea garzii la Cetatea Alba Carolina. Ne-au impresionat soldatii îmbracati în uniforme militare austriece, schimbarea garzii pedestre si calare a Cetatii, multimea adunata din toate colturile tarii care simtea din toata inima româneste.
A fost o experienta de neuitat, pe care, cu siguranta o vom repeta anual.
“1 Decembrie pentru mine, ca român, reprezinta un moment de o bucurie deosebita care nu poate fi descris în cuvinte, reprezinta ziua în care ne-am recapatat vechile granite si libertatea dupa o îndelunga perioada zbuciumata. Aceasta zi ma face sa fiu mândru ca sunt roman, mândru de sfântul nostru drapel purtat de bravii nostri eroi pe câmpurile de lupta. Acel eveniment este un omagiu adus tuturor acelora care au pus mai presus libertatea decât propria lor viata.
Fie ca bunul Dumnezeu sa ne rasplateasca eroii cu fericirea vesnica, iar noua, tuturor românilor sa ne dea puterea de a fi mândri de faptele stramosilor nostri.”