„Parintele Claudiu-Lucian POP s-a nascut în data de 22 iulie 1972 în localitatea Piscolt din judetul Satu-Mare. Ambii parinti, profesori de Limba si Literatura Româna, si în mod special bunicul matern, preotul greco-catolic Vancu Victor, care îsi traia clandestinitatea celebrând în fiecare dimineata Sf. Liturghie cu usile închise, au contribuit în mod activ la formarea religioasa si umana a parintelui Claudiu.
A urmat Scoala Generala în orasul Jibou, fiind apoi absolvent al Liceului din localitate, cu profilul chimie-biologie.
În anul 1990 a sustinut cu succes examenul de admitere la Facultatea de Chimie din Bucuresti. Dupa un an în capitala, vocatia la preotie se concretizeaza în mod definitiv. Abandoneaza chimia pentru a începe pregatirea teologica. Prin bunavointa si încrederea Preasfintitului Vasile Hossu, episcop de Oradea-Mare, în anul 1991 a obtinut o bursa de studii la Roma.
Între anii 1991-1999 a fost student al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma. A studiat Filozofia la Universitatea Pontificala Urbaniana, iar apoi Teologia la Universitatea Pontificala Gregoriana, obtinând Licenta în Teologie Spirituala (1998) si Doctoratul în anul 2006.
Este hirotonit preot la 23 iulie 1995; între anii 1997-1999 este responsabil, sub îndrumarea parintelui Jacques Raquez, de biserica greco-catolica din Roma, Santissimo Salvatore alle Coppelle.
Între anii 1999 – 2001 a fost vicerector la Misiunea Greco-Catolica din Paris, iar între 2001 si decembrie 2007, Rector al aceleiasi institutii.
În 12 decembrie 2007, la cererea Arhiepiscopului Major si a Sinodului Episcopilor Bisericii Greco-Catolice Române, a fost numit de catre Congregatia pentru Bisericile Orientale Rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” din Roma.
A participat la diferite conferinte si sesiuni de comunicari din tara si din strainatate, dintre care amintim:
2000-2007: Conferinte pentru medici oncologi în cadrul Institutului Francez din Bucuresti, pe tema „Anuntul diagnosticului în cazul bolnavilor terminali” si „Îngrijirile paleative”.
2001-2008: Colaborator, ca si Rector al Misiunii greco-catolice romane din Paris, al Asociatiei culturale romane „Maison roumaine”. Printre personalitatile marcante care au conferentiat în cadrul Misiunii greco-catolice din Paris pentru aceasta asociatie: Horia-Roman Patapievici, Neagu Djuvara, Lucian Boia, Stéphane Courtois, etc.
2007: Conferinta de pregatire pentru întâlnirea ecumenica de la Sibiu, la invitatia Arhiepiscopului de Dijon, Mgr Roland Minnerath (Dijon – ianuarie 2007)
2007: Conferinta pentru aniversarea a 70 de ani de la înfiintarea Colegiului Pontifical „Pio Romeno”: „L’icona e la paternita spirituale”.
2006: Exercitii spirituale pentru preotii Eparhiei de Lugoj, organizate de Preasfintia Sa Alexandru Mesian, episcop de Lugoj: „Prezenta lui Dumnezeu, prin Maica Sfânta, în lupta vazuta si nevazuta a crestinului”.
2005: Exercitii spirituale pentru studentii Colegiului Pontifical „Pio Romeno”: „Viata spirituala – o reîntoarcere în noi însine”.
1996: Cursuri de vara pentru preotii Bisericii Române Unita cu Roma, Greco-Catolica – Teologie spirituala (Cluj-Napoca).
Ca rector al Colegiului Pontifical „Pio Romeno” organizeaza seria de conferinte cu titlul „Semne ale timpului, semne ale Spiritului”, cu participarea unor personalitati de exceptie în domeniul teologic, bioetic, psihologic, etc. Coordoneaza în acelasi timp colectia „Caietele Pio Romeno”, publicând volumele „Jurnalul unui preot exorcist” si „Papa Ioan Paul al II-lea vorbeste Bisericii Române Unite”. Colectia, initiata de predecesorul sau la conducerea Colegiului, P.S. Mihai Fratila, mai are în pregatire câteva lucrari deosebite.
Sinodul Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, l-a ales Episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore în cadrul lucrarilor sesiunii ordinare de primavara, de la Blaj, din 8-10 iunie 2011.