„Odata cu punerea în executre a Deciziei Curtii de Apel Oradea prin care s-a dispus accesul zilnic în Biserica din Vintere a comunitatii greco-catolice pentru desfasurarea activitatilor religioase, începând cu data de 30 noiembrie s-a celebrat zilnic Sfânta Liturghie.
Astfel, vineri, sâmbata si duminica credinciosii greco-catolici s-au bucurat, dupa 64 de ani, de posibilitatea de a se ruga în Biserica construita de catre stramosii lor între anii 1871-1878. Biserica a fost construita în stil baroc cu sprijinul unei echipe de mesteri italieni.
La initiativa Parohiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolica din Vintere, s-a propus ca ambele comunitati sa poata celebra sfintele slujbe în unica biserica din localitate, slujirea alternativa fiind o solutie practica si necesara în acelasi timp.
Prima duminica în care credinciosii greco-catolici au avut posibilitatea de a reintra în biserica a fost una emotionanta, cu toate ca presiunile pshihologice la care au fost supusi acestia au fost dintre cele mai mari. Dupa cuvântul de învatatura pr. Florin Jula, parohul greco-catolic din Vintere a multumit Bunului Dumnezeu si Preacuratei Fecioare Maria pentru acest dar minunat. Daca în urma cu sase luni nimeni nu credea ca este posibil ca sa se reintre în biserica, iata ca devotiunile la Sfântul Anton si Sfinta Rita au ajutat ca dorinta credinciosilor sa se materializeze.
La Sfânta Liturghie a participat si doamna Lucia Silaghi, fiica parintelui Iosif Dejeu, ultimul preot greco-catolic din Vintere, care a fost scos cu forta din biserica în anul 1948. Mentionam ca în Vintere s-a nascut în anul 1914 episcopul Iuliu Hirtea. Acesta condus Episcopia de Oradea dupa moartea preasfintitul Valeriu Traian Frentiu pâna în anul 1978.
Comunitatea greco-catolica din Vintere doreste ca sa traiasca în pace si armonie cu comunitatea ortodoxa, toate demersurile facute pâna acum dovedind acest lucru.