„În perioada 23-25 noiembrie 2012 au avut loc în localitatea Sânmartin, Bihor, „Exercitiile spirituale pentru familii”, cu tema „Sfaturile evanghelice în viata sotilor”, relator fiind don Piero Pasquini, cunoscut în Italia – si nu numai – pentru reculegerile si cursurile pentru familii. Don Piero a fost însotit de trei cateheti: Flavia Avona si sotii Pietro si Sara Calori. Au participat familii din Arad, Carei, Cluj-Napoca, Dej, Oradea, Simleul Silvaniei si Zalau. Grupurile de familii au fost însotite de pr. Mihai Tegzes, pr. Ioan Maties, pr. Mihai Vatamanelu OFM conv., pr. Adrian Podar, pr. Andrei Borzasi, pr. Vlad Voicu, pr. Daniel Bertean, pr. Florin Marincean si pr. Calin Moldovan.
Programul s-a deschis vineri cu o „Lectio divina” despre pilda Samariteanului milostiv, expusa de pr. Mihai Tegzes, responsabil eparhial cu familiile. În seara aceleiasi zile s-a facut o Adoratie Euharistica pâna la orele 24:00, rugaciune condusa de pr. Mihai Vatamanelu.
Sâmbata dimineata, dupa ce don Piero a facut o introducere la cele trei sfaturi evanghelice, a prezentat „saracia” iar, dupa-amiaza a dezvoltat tema „castitatii”. Sfânta Liturghie a fost celebrata la orele 18:00, fiind urmata de la orele 20:00 de o dezbatere – moderata de pr. Mihai Tegzes – referitoare la evolutia pastoratiei familiilor în Eparhia de Oradea.
Duminica, 25 noiembrie, don Piero a prezentat tema „ascultarii”, propunând ca model Sfânta Treime si insistând pe necesitatea celor doi soti de a ajunge întotdeauna împreuna la o decizie. Discursul lui don Piero a fost întarit de marturiile catehetilor italieni, precum si de cele ale familiilor participante. Pr. Angel Zareczki, vicarul cu laicii al Eparhiei de Maramures, a prezentat meditatia „Despre încercarile din viata profetului Daniel”. Din partea Biroului Pastoral Eparhial pentru Laici din Oradea a adresat un scurt salut participantilor pr. Coriolan Muresan de la Departamentul pentru Pastoratia Adultilor.
Sfânta Liturghie de încheiere a Exercitiilor Spirituale a fost celebrata în biserica parohiala din Sânmartin, fiind prezidata de pr. Ioan Maties, vicar cu laicii al Eparhiei de Cluj-Gherla, concelebrând toti preotii prezenti. Dupa Celebrarea Euharistica, pr. Ioan Maties a prezentat initiativele cu privire la pastoratia familiei din Eparhia de Cluj-Gherla, iar participantii au facut evaluarea acestor zile de har.