„Marti, 13 noiembrie 2012, la Chilioara, jud. Salaj, a fost celebrata într-un mod solemn încheierea postului Sfântului Anton de Padova. Postul Sfântului începe în prima zi de marti dupa sarbatoarea Înaltarii Sfintei Cruci, celebrata anual la 14 Septembrie si se încheie dupa noua saptamâni, în ziua de marti premergatoare începerii Postului Craciunului. Datorita minunilor petrecute prin mijlocirea Sfântului Anton în decursul timpului, popularitatea lui s-a raspândit în rândul credinciosilor din întreaga lume.
La evenimentul de marti au participat un mare numar de credinciosi ortodocsi si greco-catolici din localitate, dar si un grup venit din Parohia Greco-Catolica Bobota, jud. Salaj. Programul acestei zile a început cu Sfânta Liturghie, continuata de rugaciuni de mijlocire catre Dumnezeu prin Sfântul Anton si un moment de închinare la moastele Sfântului.
Sfântul Anton de Padova, câteva date biografice:
Fernando Martins de Bulhões – viitorul Anton, s-a nascut în Lisabona (Portugalia) la 15 august 1195 într-o familie de nobili. De mic copil a avut o înclinatie spre Biserica, nu de putine ori uimind preotii cu întelepciunea lui. Din dragostea pe care a nutrit-o pentru Hristos si Biserica Lui, va renunta la bunastarea familiei, urmând calea Domnului. A intrat mai întâi în ordinul augustinian, ulterior alegând sa se alature fratilor Franciscani. În manastirea din San Paolo si-a început activitatea de predicator, ajungând apoi profesor de teologie în Italia si Franta. Sfântul Anton este unul dintre cei mai iubiti sfinti, fiind numit Doctor al Bisericii în anul 1946 datorita activitatii sale de evanghelizare.
Sfântul Anton a trecut la cele vesnice la vârsta de 36 de ani dupa o viata rodnica în virtuti si fapte bune fata de aproapele. Dupa despartirea de aceasta viata, minunile au continuat si s-au înmultit. Din acest motiv, la nici un an de la moartea lui, Papa Grigorie al IX-lea l-a adaugat în sinaxarul sfintilor, dând astfel crestinilor un nou patron puternic pe lânga Dumnezeu si un exemplu stralucit de urmat.
Fie ca Sfântul Anton sa mijloceasca înaintea lui Dumnezeu pentru sufletele tuturor credinciosilor care si-au pus speranta în el.