„În perioada 6-17 august a.c. a avut loc o tabara de vara pentru copii organizata în cinci centre din judetul Salaj. La Simleu Silvaniei proiectul a fost rodul unui parteneriat încheiat între Parohia Greco-Catolica „Sfânta Treime”, Scoala Gimnaziala „Silvania”, Primaria Simleu Silvaniei si Grupul de animatori experti pentru copii si tineri „Fatti di speranza” din Brescia – Italia condusi de parintele Claudio Andreoletti. Ideea unei astfel de actiuni a apartinut parintelui Gavril Buboi, protopop greco-catolic de Oradea, care în urma cu 9 ani a demarat primul GREST (grup recreativ estival), asa cum de fapt i s-a încetatenit numele printre tineri, în satul sau natal, Valcau de Jos din judetul Salaj, prin eforturile si implicarea deosebita a profesoarei Cecilia Marcus din Valcau de Jos, care a coalizat sprijinul credinciosilor si al autoritatilor locale în desfasurarea an de an a celor doua saptamâni de activitati cu tinerii. Dupa câtiva ani de experienta la Valcau, initiativa a început si la Sâg si Horoatu Crasnei.
Din acest an, dorinta animatorilor italieni a fost aceea de a ajunge si în alte locuri, de a putea împartasi si altor tineri câteva zile de recreere în timpul vacantei de vara, astfel ca activitatile s-au extins, desfasurându-se pe lânga Valcau de Jos, Sâg si Horoatu Crasnei si la Plopis si Simleu Silvaniei. În toate centrele activitatile au fost destinate tuturor copiilor din localitate care au dorit sa participe, indiferent de apartenenta religioasa, iar de organizarea activitatilor s-au ocupat parohiile greco-catolice care au sensibilizat si celelalte institutii locale în asigurarea unui spatiu adecvat printr-o buna colaborare.
La fel ca si în celelalte centre, la Simleu Silvaniei initiativa a gasit un ecou deosebit în rândul copiilor, acestia fiind prezenti în mod perseverent, chiar daca în unele zile a fost o arsita dogoritoare. Beneficiarii directi ai proiectului au fost copiii claselor I-VIII, însa si cei mai mari, de vârsta liceala, care s-au implicat în organizarea activitatilor împreuna cu animatorii italieni. În fiecare zi activitatile au avut un orar bine definit: la început si la sfârsit în cerc, toata lumea rostea rugaciunea „Tatal nostru” în ambele limbi, urmând circa o jumatate de ora de cântece cu gesturi, în general bilingve care au facilitat într-un mod foarte relaxant asimilarea de cuvinte în limba italiana, respectiv româna, pentru italieni. Urmau circa 30 min. de jocuri dinamice de echipa, dupa care o alta jumatate de ora de cântecele animate cu gesturi. Între 12:00-13:30 copiii aveau pauza de prânz, iar dupa-amiaza activitatile se reluau prin cântece-jocuri, iar apoi o ora de ateliere: muzica-dans, sport, limba italiana si mâini îndemânatice.
Dupa terminarea activitatilor cu copiii, animatorii au organizat unele serate în care s-au întâlnit toti animatorii italieni cu toti animatorii români din toate centrele pentru aprofundarea cunoasterii reciproce, pentru asimilarea unor modalitati de animatie de catre animatorii români, în perspectiva faptului ca animatorii români sa devina independenti. De praznicul Adormirii Maicii Domnului, grupul din Italia a fost prezent la Sfânta Liturghie la Biserica Greco-Catolica „Adormirea Maicii Domnului” din Plopis, unde comunitatea gazda împreuna cu parintele paroh Ioan Santa a oferit prânzul.
Nu a fost usoara desfasurarea unui astfel de proiect de voluntariat deoarece voluntariatul înseamna în mod fundamental implicarea celor care doresc, în mod absolut liber în sustinerea unei astfel de actiuni. Se cuvin cele mai calde multumiri animatorilor români, care s-au implicat în mod meritoriu înca din prima zi a activitatilor, fara sa stie macar ce trebuie sa faca la început, dar si-au asumat coparticiparea împreuna cu italienii la organizarea jocurilor, la explicarea si demonstrarea jocurilor în limba româna, la ducerea la bun sfârsit a activitatilor. Este de mentionat simplitatea tinerilor din Italia, seninatatea si rabdarea, buna-dispozitie si fraternitatea de care au dat dovada. Am reusit sa înaintam pas cu pas, fiecare pe baza sprijinului celuilalt, precum într-o drumetie pe munte accidentat. Este de notat sensibilitatea interventiilor parintelui Andreoletti, care a ne-a vorbit de fiecare data despre bunatatea lui Dumnezeu, facându-ne sa ne simtim fiii aceluiasi Parinte care ne sustine în dificultati ca si în clipele bune, transmitând acest lucru atât prin cuvinte, cât si prin cântece.
De asemenea, si parintele vicar foraneu al Salajului, Gheorghe Turcas, le-a adresat în mai multe rânduri cuvinte parintesti de încurajare tinerilor, subliniind faptul ca tinerii constituie ei însisi o bogatie, iar marturia si exemplul pe care tinerii îl dau este foarte important pentru cei de aceeasi vârsta cu ei, precum si pentru societate în ansamblu. Parintele Nicolae Bodea, protopop de Simleu Silvaniei, a atras atentia asupra semnificatiei voluntariatului, spunând ca voluntariatul înseamna aderare, implicare si asumare responsabila si ferma din stadiul de proiect si pâna la încheierea activitatilor, exprimând totodata si multumirea pentru ca Biserica si Scoala au reusit sa îsi dea mâna într-un proiect care sa contribuie la cultivarea unor componente valoroase pentru personalitatea tinerilor pe care curriculumul scolar nu le poate viza în mod direct precum: prietenie, colaborare, etc.
Doamnele director ale Scolii Gimnaziale „Silvania”, Angela Lipo si Marioara Ghile si-au exprimat aprecierea cu privire la valoarea educationala efectiva a unor astfel de initiative în rândul copiilor în defavoarea strazii si a tuturor tentatiilor care îi pot asalta pe copii în timpul vacantei, în contextul în care parintii se afla la serviciu. Cei prezenti la activitati s-au bucurat si de prezenta primarului orasului Simleu Silvaniei, Septimiu Catalin Turcas, care le-a adresat calde multumiri si felicitari italienilor pentru faptul ca s-au dedicat unor astfel de activitati destinate copiilor din orasul nostru. Credinciosii din Parohia Greco-Catolica „Sfânta Treime” din Simleu Silvaniei s-au implicat oferind fructe sau bucate prin care am putut sa ne aratam ospitalitatea fata de oaspetii italieni.
Tuturor le aducem cele mai alese multumiri, iar Bunul Dumnezeu sa rasplateasca însutit osteneala fizica, intelectuala sau materiala!