„În dimineata zilei de 8 decembrie 2011, în biserica „Santi Biagio e Carlo ai Catinari” din Roma, a avut loc consacrarea întru episcopat a Preasfintiei Sale Claudiu Lucian Pop, episcop al Curiei Arhiepiscopiei Majore a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice din România.
Episcopii consacratori au fost Eminenta Sa Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale din Roma, avându-i alaturi pe Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare, trimisul Preafericitului Lucian Muresan Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice, si Preasfintia Sa Alexandru Mesian, episcop de Lugoj.
Au participat ceilalti episcopi greco-catolici, episcopi romano-catolici din România, precum si înalti reprezentanti din structurile Sfântului Scaun si oficialitati din partea Statului român, precum si episcopul ortodox român din Italia, Preasfintia Sa Siluan. Raspunsurile la Dumnezeiasca Liturghie au fost oferite de Corala Colegiului Pontifical „Pio Romeno”. Credinciosii prezenti în numar mare reprezentau îndeosebi parohiile greco-catolice române din diaspora.
La momentul liturgic prescris, în timpul cântarii Sfinte Dumnezeule, Preasfintia Sa Claudiu Lucian Pop a recitat marturisirile de credinta în fata celor trei episcopi consacratori, dupa care s-a facut înconjurarea mesei altarului, urmata de punerea mâinilor Eminentei Sale si a celorlalti doi episcopi consacratori si de învesmântarea noului arhiereu. Dupa cuvântul de învatatura, Cardinalul Sandri i-a daruit noului episcop un engolpion si un inel episcopal, pe care sunt încrustate cuvintele Sfântului Ignatiu al Antiohiei: „Amor meus crucifixus est”.
Preasfintia Sa Virgil a dat citire mesajului trimis de Preafericitul Lucian Muresan. Cu aceasta ocazie, Secretarul de Stat, Cardinalul Tarcisio Bertone a trimis un mesaj din partea Sfântului Parinte Papa Benedict al XVI-lea, însotit de binecuvântarea apostolica pentru toti cei prezenti la consacrarea noului episcop. În mesajul sau, Sfântul Parinte i-a urat noului arhiereu bun venit în colegiul episcopal. O icoana cu Maica Domnului a fost oferita Cardinalului Leonardo Sandri din partea Sinodului Bisericii Greco-Catolice din România.
Dupa cuvântul sau de multumire, noul ierarh i-a binecuvântat pe toti cei prezenti.
Celebrarea liturgica a fost transmisa în direct de catre Radio Maria România, prin bunavointa directorului, pr. Doru Popovici.
În ziua urmatoare, vineri 9 decembrie 2011, Ambasada României pe lânga Sfântul Scaun a oferit o receptie în onoarea noului episcop, la care au luat parte Cardinalul Leonardo Sandri si colaboratori ai Congregatiei pentru Bisericile Orientale, episcopii greco-catolici si romano-catolici prezenti, precum si alte oficialitati. Cu aceasta ocazie Excelenta Sa, Ambasadorul Bogdan Tataru-Cazaban, i-a multumit Preasfintiei Sale Claudiu Lucian Pop pentru fructuoasa colaborare dintre institutia pe care o conduce si Colegiul „Pio Romeno”.