„Biserica se afla astazi, 14 aprilie 2017, în Sfânta si Marea Vineri. Astfel, la Catedrala Greco-Catolica „Sfântul Nicolae” din Oradea, Preasfintia Sa Virgil Bercea, împreuna cu un sobor de preoti si diaconi, a oficiat slujba Orei a IX-a si slujba Vecerniei Mari. Raspunsurile oficiului liturgic au fost date de catre seminaristii Seminarului Greco-Catolic „Sfintii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea, dirijati de Maestrul Radu Muresan.
În timpul anului bisericesc se celebreaza anumite ore canonice cu rânduiala speciala, mai solemna, care se numesc împaratesti, în trei zile de peste an: Ajunul Nasterii Domnului (24 decembrie), Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) si Vinerea Mare. Caracteristica principala a acestor Laude sunt lecturile prescrise din Apostol si Evanghelie. Acestea se numesc Ceasuri sau Ore împaratesti pentru ca ne pregatesc pentru praznuirea celor mai importante sarbatori, dar si deoarece, în Bizant, la aceasta slujba participa împaratul cu toata curtea sa, iar în Tarile Române, domnitorul cu toti curtenii sai. Compunerea rânduielii Ceasurilor împaratesti din Vinerea Mare e atribuita, conform Triodului, Sfântului Chiril al Alexandriei, iar perfectionarea si raspândirea acestei celebrari se pare ca se datoreaza Sfântului Sofronie, patriarhul Ierusalimului (+ 639).
În cadrul slujbei Vecerniei Mari, la cântarea O, cum adunarea cea fara de lege…, Sfânta Cruce, adusa din Sfântul Altar în mijlocul bisericii joi, la Denia celor 12 Evanghelii, de catre preoti, a fost asezata înapoi în Sfântul Altar. De asemenea, dupa Stihoavna, la cântarea Pe Tine, Cel ce Te îmbraci cu lumina ca si cu un vesmânt…, PS Virgil a pregatit Sfântul Epitaf, l-a asezat pe Sfânta Masa si l-a cadit în chipul crucii. Apoi, ajutat de catre ceilalti preoti, l-a purtat împreuna cu Sfânta Evanghelie si Sfânta Cruce, prin mijlocul bisericii, dupa care l-a asezat pe masa pregatita în fata iconostasului, iar lânga el au fost asezate Sfânta Evanghelie si Sfânta Cruce. Epitaful reprezinta, în aceasta zi, trupul Mântuitorului si ramâne spre închinare în mijlocul bisericii pâna la sfârsitul slujbei Deniei Prohodului, oficiata în cursul serii zilei de astazi.
„În fata mormântului lui Isus, sa ramânem într-o liniste sfânta!” (PS Virgil)