„În mijlocul crizei financiare a zonei euro, episcopii COMECE fac un apel catre Uniunea Europeana si cetatenii ei sa se abtina de a da vina unul pe altul; în schimb, trebuie sa ne asumam fiecare responsabilitatea de a gasi solutii la criza. Episcopii cer conducatorilor europeni sa adopte o perspectiva pe termen lung pentru a depasi criza. Iata principalele mesaje ale Adunarii Plenare de Toamna a COMECE, care a avut loc între 26 si 28 octombrie 2011 la Bruxelles, pe tema: „Criza financiara si viitorul integrarii europene”.
Episcopii au ascultat diferiti experti pe acest subiect complex. Dl. Peter Wagner, din partea Comisiei Europene, a prezentat misiunea noii „Task Force” pentru Grecia. Profesorul Lans Bovenberg, de la Universitatea din Tilburg, Dr. Emmanuel van der Mensbrugghe, director al Biroului European al FMI si Dl. Jean-Pierre Jouyet, presedintele Autoritatii Franceze a Pietelor Financiare, si-au prezentat analiza asupra originilor economice si politice ale crizei datoriilor în Europa.
Cauzele crizei sunt structurale si îsi au sursa, înainte de toate, în deciziile politice care au fost facute în acesti ultimi ani, cu o viziune pe termen scurt si fiind des motivate de scopuri electorale. Aceste alegeri reflecta des un comportament individual consumist bazat pe credit. În situatia actuala, o cultura a reprosului nu va duce niciunde. Europenii trebuie sa ramâna uniti si solidari pentru a putea depasi criza actuala. De fapt, o criza nu este în mod obligatoriu sinonima cu declinul: ea poate fi o oportunitate de reînnoire.
Presedintele Consiliului Europei, Herman Van Rompuy, a venit sa prezinte episcopilor COMECE concluziile Summit-ului european care s-a deschis în 26 octombrie. Episcopii au salutat acest rezultat, vazând în el un raspuns imediat la criza. Totusi, ei sunt constienti ca solutiile tehnice si pe termen scurt nu sunt suficiente. De aceea, au subliniat necesitatea adoptarii unei viziuni pe termen lung pentru institutiile europene si modelele socio-economice pe care le promoveaza. În particular, trebuie sa fie luate în calcul interesele tinerei generatii, care risca sa fie una din principalele victime ale crizei.
Episcopii sunt convinsi ca Biserica poate sa fie o forta de coeziune si speranta în sânul societatilor europene, care sunt amenintate de populism si diviziune. Radacinile crizei actuale sunt în principal morale si spirituale. Relativismul moral este, de fapt, în curs de a modifica sensul responsabilitatii personale si colective pe termen lung. Datorita serviciilor lor sociale, Bisericile vin în ajutorul celor mai slabi din societatile noastre; ele încurajeaza demnitatea si binele comun împotriva tendintelor individualiste.
Episcopii COMECE au adoptat, de asemenea, o declaratie asupra economiei sociale de piata, un concept care a fost introdus în Tratatul Uniunii Europene prin Tratatul de la Lisabona. Textul, intitulat „O Comunitate Europeana de solidaritate si responsabilitate” va fi publicat în mai multe limbi la începutul lui ianuarie 2012.
–––––––––––––––––––––––––––
Pentru informatii suplimentare, va rugam sa o contactati pe Johanna Touzel, purtatorul de cuvânt al COMECE: johanna.touzel@comece.eu