„Între 17-20 iunie 2011, P.S. Virgil, episcop eparhial de Oradea Mare, a efectuat o vizita de lucru în Austria. P.S. Virgil este delegat din partea Comisiei Sinodale a Bisericii Române Unite sa pastoreasca si comunitatile greco-catolice românesti din Europa. Austria este o tara care a primit multi emigranti români, mai ales în ultima perioada; de aceea, Biserica noastra încearca sa raspunda provocarilor misionare. Comunitatea noastra are 2 parohii, 6 preoti, 2 diaconi si câteva sute de credinciosi. În viitor vom încerca deschiderea unor noi parohii la Linz si Salzburg.
Vineri, 17 iunie 2011,
la ora 14:00, P.S. s-a întâlnit cu preotii români din Viena. De la ora 15.00 s-a întâlnit cu noul Vicar General al Arhidiecezei de Viena, Dr. Nikolaus Krasa.
Sâmbata, 18 iunie 2011,
la ora 09:00, a luat micul dejun cu Eminenta Sa Cardinalul Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, urmat de o discutie despre situatia comunitatii greco-catolice din Austria. La ora 13:00 a luat masa la Parohia Leopoldau, având ocazia sa îl cunoasca pe parintele paroh Nikolaus Coolen, OSC, care este în acelasi timp si protopopul sectorului 21.
La ora 18.30, P.S. Virgil a celebrat Sfânta Liturghie în Parohia Sfântul Gheorghe, Kagran, unde activeaza Parintele Ovidiu Ioan Pintea si parintele diacon Traian Tamas, dupa care a vizitat casa parohiala.
Duminica, 19 iunie,
între orele 10:00-16:00, P.S. Virgil a celebrat Sfânta Liturghie la Parohia Misiunii Române Unite din Viena împreuna cu 19 preoti din România, Austria, Slovacia, Ungaria, S.U.A., cu ocazia Hramului Parohiei Române Unite, Greco-Catolice din Viena „Pogorârea Sfântului Spirit”. Raspunsurile au fost date de un cor constituit în jurul solistelor operei din Viena: d-nele Simina Ivan si Aura Twarowska.
În cadrul Sfintei Liturghii P.S. Virgil l-a hirotesit Iconom Stavrofor pe Msgr. Prof. Dr. Larry Hogan, rectorul Institutului Teologic International (ITI) din Trumau, Austria. Aceasta numire este un semn de recunoastere a meritelor Msgr. Hogan în pregatirea numerosilor studenti români, clerici si laici, catolici si ortodocsi, la ITI.
P.S. Virgil si preotii au celebrat apoi Parastasul pentru Înaltpreasfintitul George Gutiu, recent trecut la Domnul, figura de vrednica pomenire a Bisericii noastre.
A urmat agapa cu ocazia Hramului la care au participat peste 200 de oaspeti din Romania, Austria si din toata lumea. Oaspete special a fost: Dr. Martin Eichtinger, Sef de Sectiune în Ministerul Austriac de Externe, fost ambasador al Austriei în România, care a rostit o alocutiune în limba româna. A fost reprezentat corpul diplomatic precum si un grup de intelectuali de frunte ai Clujului, între care mentionam pe acad. Ioan Aurel Pop, directorul Centrului de Studii Transilvane al Academiei Române. Am avut bucuria sa avem în mijlocul nostru si un grup de profesori, teologi si studenti de la ITI Trumau. Ne-au delectat momentele artistice pregatite de tineri care studiaza la universitatile de arte din Viena.
La agapa, P.S. Virgil si ceilalti preoti si-au luat timp sa discute cu credinciosii participanti la festivitate, sa raspunda la întrebari, sa ofere asistenta spirituala si practica.
Au fost momente de mare satisfactie si comuniune întru Hristos ale acestei comunitati renascute dupa 1992 prin neobositul har si dragostea parintelui paroh Vasile Lutai, rectorul Misiunii Române Unite din Viena. Hramul parohiei, „Pogorârea Sf. Spirit”, ne-a fost program si dar ceresc, având în vedere numarul de chemati si veniti, culturile, limbile, traditiile diverse care au participat la aceasta sarbatoare a Spiritului Sfânt!
Dupa agapa de la hram, P.S. Virgil l-a vizitat pe Parintele Arhimandrit Dr. Ioan Marin Malinas, paroh la St. Egyden am Steinfeld.
Preasfintia Sa s-a întors luni, cu bine, în România.