„„Si a fost seara si a fost dimineata”. O seara adânca s-a coborât peste cetatea Romei dupa privegherea de la Circus Maximus. Chipurile credinciosilor licarind la lumina candelelor, în rugaciune, în bucurie, în asteptare.
Si a fost ziua a doua: piata Sfântului Petru geme de popor înca de la revarsatul zorilor. De pe toate meridianele lumii, în asteptare. În spatele nostru, multi polonezi. Înalta baloane rosii si albe cu o fâsie: Deo gratias! Pe la orele 09,00 începe rugaciunea Rozarului Divinei Îndurari, atât de iubita de Fericitul Papa. De altfel, nici data slujbei de beatificare nu a fost aleasa la întâmplare: chiar în Duminica instituita de papa Wojtyla spre a fi celebrata Îndurarea Dumnezeiasca.
Venerabilis Servus Dei Ioannes Paulus II, papa, Beati nomine in posterum appelletur – rosteste Benedict al XVI-lea, prieten si succesor al Fericitului Wojtyla. Mare este emotia celor ce – împotriva tuturor previziunilor meteo – sub un soare care face sa straluceasca tainic imaginea Fericitului Ioan Paul al II-lea împodobind Loggia centrale a Bazilicii, cauta cu ochii sufletului spre înaltimi. De acolo icoana Fericitului ne priveste cu drag. De acolo de unde de atâtea ori a binecuvântat Orasul si Lumea în timpul pontificatului sau.
Multimea în lacrimi: mai bine de 1 milion de suflete umplu pâna la refuz Piata Sf. Petru si zonele adiacente. Regi si regine, sefi de state si de guverne, reprezentanti diplomatici de pe întreg mapamondul au venit sa se împartaseasca din aceasta sarbatoare a bucuriei pentru întreaga crestinatate. Doua calugarite, Tobiana, apropiata a papei Ioan Paul al II-lea si Marie Simon Pierre, vindecata în chip miraculos prin mijlocirea papei Wojtyla, au asezat în vecinatatea Sf. Altar o relicva a noului Fericit, spre a fi de închinare credinciosilor.
Cu adevarat, chiar din ziua funeraliilor simteam plutind parfumul sfinteniei sale, marturiseste papa Benedict în omilia sa. Caci asa bine I-a placut Domnului: Ioan Paul al II-lea este fericit!, amintind ca sarbatoarea acestuia va fi pe 22 octombrie, cu prilejul aniversarii alegerii ca Pontif a Cardinalului Wojtyla.
Imediat dupa terminarea Liturghiei de beatificare – celebrata de actualul Papa cu potirul lui Ioan Pal al II-lea –, avea sa înceapa pelerinajul poporului lui Dumnezeu spre a venera moastele noului Fericit, a carui privire blajina si surâzatoare pare sa îl patrunda pe fiecare crestin ce trece pragul Bazilicii Sfântului Petru. Sicriul continând trupul lui Ioan Paul al II-lea, si care timp de 6 ani s-a odihnit în tacerea grotelor vaticane, este expus acum în fata baldachinului lui Bernini, baldachin ce împodobeste altarul papal construit perpendicular pe mormântul acelui ucenic chemat de Mântuitorul la a paste oile si mieluseii Sai.
Un Petru pe a carui marturisire de credinta Cristos a zidit Biserica Sa cea Una ne aminteste mereu ca portile raului non praevalebunt, si un alt Petru, care, din aceeasi glorie cereasca mijloceste pentru noi, mijloceste pentru Biserica sa. Precum îsi încheia cuvântul de învatatura papa Benedict, profund emotionat si cu ochii privind spre cer: De atâtea ori ne-ai binecuvântat în aceasta Piata. Te rugam si astazi: Sfinte Parinte, binecuvinteaza-ne!

Pr. Cristian Crisan