„Nicolae Bocsan s-a nascut pe 24 septembrie 1947 în localitate Bocsa din judetul Caras Severin. A absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii „Babes-Bolyai” în 1970 si a fost bibliotecar (1970-1977), asistent (1978-1982), lector (1982-1990), conferentiar (1990-1994), profesor (1994).
A tinut cursuri de Istoria moderna a României, Relatii internationale în epoca moderna, Istoria bisericii românesti în epoca moderna. Pe aceeasi tematica a publicat zeci de studii si carti.
Nicolae Bocsan a ocupat si urmatoare functii: prodecan al Facultatii de Istorie si Filosofie (1991-1992), decan al aceleiasi facultati (1992-1996), prorector al UBB (1996-2004; 2008), rector al UBB (2004-2008).

Miercuri, 22 iunie 2016, în Foaierul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj a avut loc înmormântarea domnului profesor Nicolae Bocsan, unde Preasfintia Sa Virgil, episcopul greco-catolic de Oradea a tinut urmatorul cuvânt:

”Nu va temeti, … stiu ca … Îl cautati. … si, apropiindu-Se Isus, le-a vorbit lor, zicând: … mergând, învatati …. Eu cu voi sunt … pâna la sfârsitul veacului” (cf. Mt 28, 5; 18 – 20)

Domnul Profesor Nicolae Bocsan, plecat catre alte zari, cam grabit si mai devreme decât ne-am fi asteptat ne interpeleaza pe fiecare într-un mod special. Am lucrat mult împreuna, am fost apropiati si ne-am cunoscut bine; l-am apreciat mult pe acest om care ne-a ajutat fara rezerve si total dezinteresat, convins ca dincolo de ”parti-pris-uri” marunte ramâne Universitatea.

Voi extrapola cuvinte Evanghelistului Matei pentru a întelege, pe cât ne este posibil, personalitatea Domnului Profesor:

Nu va temeti: Domnul Profesor a fost Omul – care crede în valori, care ”devine întru fiinta”, care patrunde în spiritul veacurilor pentru a crea îl libertate si a deschide perspective ”Almei Mater”.

Îl cautati: Domnul Bocsan a fost cercetatorul calm si chibzuit – curios si curajos – simplu si modest – profesional si tenace – l-a cautat constant pe Domnul cel Înviat

Eu sunt cu voi: Maestrul este mereu prezent. Isus este marele Maestru. Profesorul Bocsan prin: întelepciune, calm, obiectivitate a fost un Maestru pentru învataceii, pentru studentii sai – a fost mereu cu ei – iubit si respectat, studios si tenace – egal cu sine însusi în felul de a fi.

Mergând învatati: Le spune Domnul Apostolilor. Profesorul Bocsan a fost pedagogul – care a daruit tot ce a primit – a daruit stiinta istorica; bun precum pâinea calda, disponibil si pozitiv – a fost un formator de caractere si de Scoala – i-a trimis pe studentii sai sa propovaduiasca…

Pâna la sfârsitul veacului: Domnul Înviat ne-a daruit Împaratia – Biserica. Profesorul Bocsan a fost un credincios al Bisericii Ortodoxe si a fost foarte apropiat Bisericii Unite. Rector al UBB – daruit, neinvidios, serios dar disponibil si senin – ramâne ca o figura de legenda pentru cei care vor veni.

Familiei, ”Almei Mater Napocensis” si Urbei acest om a oferit totul! Pastrati-i amintirea cu demnitate!

Da, pleaca dintre noi si o lacrima ni se prelinge printre genele sufletului. Eu va îndemn cu Sfântul Augustin: Nu plângeti – nu a plecat – este doar de cealalta parte a drumului, în misterul imens al cerului – în casa Tatalui ceresc.
Nu plângeti! fiti tari si demni! Sa nu va îndoiti! este acolo, sus în ceruri!

Domnul Profesor Nicolae Bocsan a lasat o mostenire Clujului, Universitatii, familiei, noua!

Bunul Dumnezeu sa îl odihneasca în pace si sa îi faca parte cu dreptii!