„În raportul „Salvati Copiii” referitor la copiii straini din Italia, anul trecut a fost un an sumbru în ce priveste includerea si acceptarea acestora. Copiii romi, în special, au platit si înca platesc un pret prea mare, ei suferind în urma zecilor de evacuari fortate efectuate fara masuri alternative sau programe de reacomodare.
Pentru multi dintre ei aceasta experienta dramatica, vorbim aici de tragedia care a avut loc duminica noapte într-o tabara de rromi amplasata în zona Apia Nuova, din capitala Italiei,dar si alte tragedii anterioare, nu a dus la o îmbunatatire a conditiilor de viata, a declarat Valerio Neri, directorul general al Organizatiei „Salvati Copiii”. Potrivit acestuia, masurile luate de guvern si autoritatile locale s-au dovedit nereusite în raport cu ceea ce este mai mult decât o urgenta si reprezinta o problema dureroasa si persistenta care implica respectul pentru drepturile fundamentale ale omului, ale celor care traiesc si locuiesc în conditii precare.
Chiar cardinalul Agostino Vallini, vicarul Papei Benedict al XVI-lea pentru Dieceza de Roma, a luat o pozitie pe aceasta tema ieri, în timp ce presedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, sa întâlnit cu parintii copiilor morti. Fundatia Migrantes (Conferinta Episcopilor Italieni), Comunitatea Sant’Egidio si multi altii au denuntat de asemenea situatia.