„„Educatia este un act de iubire, o expresie a «caritatii intelectuale», care necesita responsabilitate, daruire, si consecventa de viata. Sfântul Parinte a spus acest lucru în discursul sau de ieri, participantilor la Adunarea Plenara a Congregatiei pentru Educatia Catolica, în care el a reafirmat faptul ca „educatia si formarea sunt provocarile cele mai urgente cu care Biserica si institutiile ei sunt chemate sa se confrunte astazi”.
„Opera educativa, a subliniat Papa, pare sa devina tot mai dificila, pentru ca, într-o cultura care, de prea multe ori face din relativism crezul sau, lumina adevarului lipseste; ba chiar mai mult, este considerat periculos a vorbi despre adevar, instalându-se, astfel, îndoiala cu privire la valorile de baza ale existentei personale si comunitare. Din acest motiv, serviciile efectuate în lume printr-un numar de institutii de învatamânt inspirate de viziunea crestina asupra omului si realitatii sunt de o importanta fundamentala”.
Papa Benedict al XVI-lea a mentionat, printre altele, ca scolile si universitatile catolice, „cu identitatea lor specifica si deschiderea catre «totalitatea» fiintei umane, pot efectua un lucru pretios în promovarea unitatii cunostintelor. În special, spune Sfântul Parinte, cineva ar trebui sa aiba „curajul de a anunta valoarea educatiei «extinse», pentru a forma persoane solide, capabile de a lucra cu altii si de a da sens vietii lor”. De aici rezulta importanta si semnificatia „educatiei interculturale” astazi, un domeniu în care este nevoie de „o fidelitate curajoasa si inovatoare, una care combina o constiinta clara a propriei identitati, cu deschidere spre diversitate, în scopul de a trai împreuna în societatile multiculturale”.
Potrivit Papei Benedict al XVI-lea, ceea ce apare în acest context, este „rolul educativ al predarii religiei catolice ca disciplina scolara în dialogul interdisciplinar cu ceilalti”. Papa a explicat ca predarea religiei catolice, „în mare masura contribuie nu numai la dezvoltarea integrala a studentului, dar, de asemenea, la cunoasterea celuilalt”.
„Pentru a atinge aceste obiective, o atentie speciala trebuie acordata la formarea de educatori si îndrumatori, nu numai dintr-o perspectiva profesionala, ci si religioasa si spirituala, astfel încât, prin consecventa vietii proprii si angajamentul lor personal, prezenta educatorului crestin sa devina o expresie a iubirii si marturie pentru adevar”.
Selectați Pagina