„Astazi s-a scris înca o fila din istoria Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfintii trei ierarhi, Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea. La împlinirea a 20 de ani de la reînfiintarea institutiei, fosti si actuali seminaristi, rectori, preoti si profesori s-au întâlnit pentru a evoca momentele frumoase si de neuitat ale acelor timpuri.
Evenimentul a început cu un „Te Deum” în capela Seminarului, oficiat de P.S. Virgil Bercea, urmat de sfintirea Troitei din curte. Manifestarea s-a desfasurat mai departe în Aula Magna, avându-l ca moderator pe parintele Florin Gutiu. Dupa cuvântul de bun venit al Preasfintitului Virgil, au urmat expuneri legate de istoria seminarului si prezentate de: prof. univ. dr. Blaga Mihoc, pr. Gabriel Buboi, protopop de Oradea, pr. Olimpiu Todorean, pr. Cornel Dîrle si pr. Ovidiu Horia Pop. A urmat apoi o prezentare, în PowerPoint, a actualei situatii si statistici a Seminarului, facuta de parintele Antoniu Titus Chifor, rectorul Seminarului, dupa care dl. Ionut Popescu, director de departament al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul UBB Cluj, a expus câteva din obiectivele institutiei.
Momentul artistic a fost sustinut de „Clasical Group” cu Bogdan Cocora la violoncel si Corul „Scola Cantorum” al Seminarului, condus de maestrul Radu Muresan.
Ziua s-a încheiat cu un bufet suedez. Invitati speciali ai acestui eveniment au fost: P.S. Böcskei László, episcop romano-catolic de Oradea; inspector sef Ioan Huluban, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Bihor; pr. Ioan Marin Malinas, arhimandrit; pr. Calin Bot, rector al Seminarului din Cluj; pr. Cristian Langa; pr. Eugen Jurca si fratele Davide de la Timisoara.
Multumim în mod deosebit pentru reusita acestui eveniment parintelui Eduard Roman, administratorul Seminarului si maestrului de ceremonii, Eduard Fischer, vicerector al Seminarului oradean. Sarbatoarea Hramului va continua mâine, 30 ianuarie, cu Liturghia Arhiereasca la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea.