„În ianuarie 1998, când a avut loc prima întâlnire din cadrul „Saptamânii de Rugaciune pentru Unitatea Crestinilor” din satul Gruilung, Bihor, putini au fost cei care au crezut ca acele întâlniri vor mai avea loc. Însa, ceea ce la oameni pare de multe ori imposibil, cu ajutorul harului divin lucrurile se schimba. Dupa ce anul trecut, în Vinerea Mare, greco-catolici, baptisti, ortodocsi si penticostali au participat pentru prima data împreuna la Calea Crucii, activitatea lor comuna nu s-a oprit. În prima duminica din noiembrie s-a binecuvântat prima Cruce de Piatra din sat (în cimitir), ridicata prin contributia credinciosilor celor patru culte, dupa care s-a facut si o curatenie generala în cimitir.
Însa, cum AD 2010 a fost si un an jubiliar pentru Parohia Greco-Catolica, deoarece s-au împlinit 150 de la înfiintarea parohiei si 80 de ani de la ridicarea bisericii cu hramul „Nasterea Sfintei Fecioare Maria”, credinciosii parohiei au considerat necesara dotarea bisericii cu banci si pardosirea zonei Sfântului Altar cu gresie. Tinând seama ca satul Gruilung are sub 50 de case locuite si sub 150 de locuitori, împartiti în patru culte religioase, efortul lor este apreciabil.
Duminica, 23 ianuarie 2010, a fost ziua unei noi întâlniri pentru a ne ruga împreuna: baptisti, greco-catolici, ortodocsi si penticostali, din Gruilung si Calea Mare, în Biserica Greco-Catolica din localitate.
Dupa cuvântul de bun venit al preotului greco-catolic Alexandru Ioan Chivari, s-a început programul de rugaciune, sub deviza: „Uniti în învatatura apostolilor, în comuniune fraterna, la frângerea pâinii si în rugaciune” (Fp. 2,42) conform brosurii editate de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Unitatii Crestinilor si adaptata situatiei din Gruilung.
În cadrul celebrarii ecumenice au luat cuvântul si reprezentantii comunitatii baptiste – Dl. Ioan Hodut, si a celei penticostale – Dl. Ioan Morar. Apoi, doamna Florita Morar ne-a reamintit ca:
Ajunga veacurile multe
În care fost-am despartiti,
Azi glasul lui Isus ne cheama,
Crestini, de ce nu va uniti?
Încheindu-se celebrarea ecumenica s-a început savârsirea Sfintei Liturghii. Un grup de copii din Gruilung si Calea Mare (Antonia, Dominic, Maria, Madalina, Paula si Tereza au cântat la Liturghie: „Fericirile”, „Sfânt, Sfânt”, „Tatal Nostru” iar la celebrarea ecumenica: „Oare la usa cine-i?” si „Isuse, tu ne-ai chemat”. Cuvintele din lectura Apostolului ne-au dat încredere ca truda (întâlnirea) noastra nu este zadarnica deoarece „Isus Hristos a venit în lume ca sa mântuiasca” (1 Tim 1,15), pentru ca „cei ce-L cauta pe Domnul, nu se vor lipsi de tot binele” (Ps.33.10).