„Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica de Oradea a primit cu bucurie stirea referitoare la deschiderea de catre Parintii Augustinieni Asumptionisti a Centrului de Studii Bizantine „Sfintii Petru si Andrei” din Bucuresti.
Reluarea activitatii acestui centru dupa o lunga perioada de absenta a Parintilor Augustinieni Asumptionisti a fost posibila datorita retrocedarii cladirii din str. General Christian Tell nr. 18 de catre Comisia Speciala de Retrocedare a Bunurilor care au apartinut cultelor religioase. Terenul pe care se afla cladirea a fost achizitionat în anul 1936 pe numele Episcopiei Greco-Catolice de Oradea pentru Ordinul Parintilor Asumptionisti cu fondurile acestui ordin. În anul 1937 ordinul a construit actualul imobil. Întabularea pe Episcopia de Oradea a fost necesara întrucât în acel moment Ordinul Parintilor Augustinieni Asumptionisti nu avea personalitate juridica în România. Prin procesul verbal nr. 1596 din 5 noiembrie 1940 al Comisiei pentru Înfiintarea Cartilor Funciare în Bucuresti, parintele Ludovic Barral a solicitat înscrierea dreptului de proprietate asupra cladirii pe numele Episcopiei de Oradea. Dupa 1990 demersurile privind retrocedarea cladirii au fost sustinute de catre reprezentantii Vicariatului si Protopopiatului Greco-Catolic de Bucuresti, precum si de catre dl. Laurentiu Moisin, presedintele AGRU. Dupa decizia de retrocedare din 23.12.2005 cladirea în care functiona o policlinica a fost recuperata de reprezentantii Episcopiei de Oradea. S-a reusit si amenajarea unei mici capele la parterul imobilului absolut necesara pentru pastoratia comunitatii greco-catolice din capitala. La solicitarea ordinului asumptionist cladirea a fost predata pe baza unui protocol încheiat în data de 17.07.2007.
Toate aceste eforturi ale Bisericii Greco-Catolice de preluare a cladirii s-au încununat în acest moment odata cu deschiderea acestui prestigios centru de studii bizantine.

Mai multe informatii puteti afla pe adresa:
http://www.arcb.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=10372:inaugurarea-centrului-de-studii-bizantine-de-la-bucureti-foto&catid=144:viaa-arhidiecezei&Itemid=247