„Luni dimineata, 10 ianuarie, cu ocazia traditionalelor urari de început de an, Papa Benedict al XVI-lea i-a primit la Vatican pe membrii Corpului Diplomatic acreditati pe lânga Sfântul Scaun. Vorbind ambasadorilor, Papa a facut un tur de orizont asupra situatiei libertatii religioase în lume si a condamnat din nou cu forta violentele anticrestine, în special în Irak si în Egipt. Apoi, a cerut abolirea legii asupra blasfemiei în Pakistan.
Pontiful, de asemenea, i-a pus în garda împotriva tentativelor de marginalizare a importantei credintei: „Dimensiunea religioasa este o caracteristica de netagaduit si incoercibila a existentei si activitatii omului” a spus Papa, subliniind faptul ca atunci când este negat dreptul la libertatea religioasa „se creeaza dezechilibre si conflicte la toate nivelurile, atât pe plan personal cât si pe cel interpersonal”.
Pontiful a reînnoit „autoritatilor tarii si liderilor religiosi musulmani” apelul sau plin de îngrijorare de a actiona pentru ca si concetatenii lor crestini sa poata trai în siguranta si cu drepturi depline. Sfântul parinte nu a omis sa ceara ca, în Peninsula araba, unde traiesc numerosi muncitori imigrati crestini, „Biserica catolica sa poata dispune de structuri pastorale adecvate”.
În ceea ce priveste Occidentul, Papa Benedict a spus ca, „ne gasim în fata altor tipuri de amenintari împotriva deplinei exercitari a libertatii religioase”.
În multe tari, a avertizat, se tinde la a considera religia, ca „factor fara importanta”, ba chiar „destabilizator” si se încearca, astfel, prin diferite mijloace „sa i se împiedice orice influenta în viata sociala”.
A tinut apoi sa previna împotriva unei alte manifestari de marginalizare a religiei, si anume a scoate din folosinta sarbatori si simboluri religioase, taind astfel radacinile culturale care alimenteaza identitatea Batrânului Continent.
A multumit, de aceea, acelor tari care s-au asociat guvernului italian în apararea expunerii Crucifixului în locurile publice: „Recunoasterea libertatii religioase – a adaugat Papa – înseamna apoi garantarea comunitatilor religioase de a putea lucra liber în societate, prin initiative în sectoarele social, caritativ sau educativ”.
Papa si-a încheiat discursul catre Corpul Diplomatic de pe lânga Sfântul Scaun, subliniind ca „religia nu constituie pentru societate o problema, nu este un factor de tulburare sau de conflict”, iar Biserica „nu cauta privilegii”, dar vrea „simplu sa-si exercite” misiunea ei în libertate.