Har si pace din partea lui Dumnezeu iar de la noi binecuvântare pentru toti cei ce aduceti daruri si faceti bine întru sfintele noastre biserici si va aduceti aminte de cei saraci.

† Virgil Bercea

Episcop

Iubiti credinciosi,
Cazul familiei F. reflecta schimbarea pe care o poate aduce o supa calda în viata oamenilor. Tatal lucreaza zilier, mama a nascut cu câteva saptamâni în urma, iar Ana este fetita de 6 ani. Tatal si-a pierdut locul de munca în urma unui accident, mama a depus actele pentru obtinerea pensiei de handicap, având probleme majore cu vederea, iar alocatia noului nascut va intra abia peste 3 luni. La prima vedere fetita este ca oricare alta la 6 ani, însa se poate observa ca este foarte slaba, palida si caracterizata de o nepasare neobisnuita, în locul curiozitatii naturale, copilaresti.
Mama solicita sprijin la Caritas în asigurarea hranei pentru copil, negasind alta solutie sa asigure mâncarea necesara. Tacuta si rusinoasa, ma asigura ca este doar o perioada scurta, dupa care lucrurile se vor rezolva. Dupa doua zile de distribuire a mesei, tatal copiilor trebuie internat în spital din cauza deshidratarii. Am întrebat de ce nu au împartit mâncarea primita, raspunsul fiind, „cel mai important este copilul”.
Dupa câteva saptamâni, zilnic apare în curtea asociatiei o fetita jucausa, plina de energie si de curiozitate. Îmi povesteste – relateaza asistenta sociala – ca supa o manânca la prânz, iar felul doi este pastrat pentru cina. Are foarte mare grija ca pentru dimineata sa-i ramâna o felie de pâine pentru micul dejun.
Printr-o masa calda oferita zilnic am schimbat realitatea cruda a lumii pentru o fetita, care nu s-a îmbolnavit, care nu a fost nevoita sa lupte pentru viata ei cautând resturi de mâncare în tomberon, la 6 ani. Prin acest ajutor constant am prevenit scaderea nivelului de trai, am oferit o sansa si o speranta.
În spiritul acesta, Caritas Eparhial Oradea continua traditia din duminica „Samariteanului milostiv”, zi în care se organizeaza în fiecare an o colecta speciala. Prin urmare, tasul din data de 14 noiembrie 2010, duminica „Samariteanului milostiv”, va fi predat, de fiecare parohie, asociatiei.
Colecta din acest an va fi destinata continuarii proiectului „O masa calda pentru cei saraci”, derulat de asociatie împreuna cu Surorile Misionare Franciscane ale lui Cristos, prin care 30 de persoane primesc zilnic masa de prânz.