„Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” din Oradea a gazduit joi 23 aprilie 2015, de Ziua Internationala a Cartii si a Bibliotecarului, expozitia aniversara a BIBLIEI de la Blaj – 220 ani de la tiparire. Prezenti la aceasta manifestare, alaturi de episcopul nostru PS. Virgil Bercea, de parintele rector Anton-Vasile Cioba, de seminaristi, profesorii de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica Oradea; am surprins momente emotionante despre BIBLIA de la Blaj.
Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, a subliniat în deschiderea expozitiei faptul ca: Biblia de la Blaj reprezinta punctul de pornire al evolutiei limbii române, reprezentând o carte de capatâi. Pentru prima data apar în literatura citate din BIBLIA de la Blaj, în poezia Glossa a lui Mihai Eminescu. Exista manuscrise din aceasta traducere a BIBLIEI de la Blaj în Biblioteca Filialei Academiei Române din Cluj.
Pentru prima data când a avut ocazia sa vada un exemplar din aceasta traducere a BIBLIEI de la Blaj, sublinia PS. Virgil, a fost în anul 1992 la Brasov. Transcrierea cu caractere latinesti a fost realizata în anul 2001 si s-a publicat cu sprijinul financiar al Papei Ioan Paul al –II-lea. Biblia reprezinta punctul central de unire pentru toti crestinii.
Domnul Silviu Sana, bibliotecar la sectia de "colectii speciale" a Bibliotecii Judetene din Oradea, realizatorul expozitiei, a subliniat ca: BIBLIA de la Blaj se înscrie în calendarul evenimentelor marilor personalitati ale anului 2015, desi nu este o persoana.
Prof. Univ. Dr. Ciprian Simut de la Universitatea Emanuel din Oradea a precizat ca: Biblia ne uneste pe toti crestinii si ne ajuta sa înfaptuim toata lucrarea buna, mesajul ei fiind actual. Traducerea BIBLIEI de la Blaj transmite acest mesaj originar.
Istoricul Blaga Mihoc a reliefat în discursul prezentat ca : BIBLIA de la Blaj reprezinta o capodopera a timpului care ramâne actuala datorita limbajului modern.
Multumim lui Dumnezeu pentru aceasta traducere exemplara!