Pe data de 13 aprilie 2025 s-au împlinit 125 de ani de la nașterea celui care a fost prof. univ. dr. Gheorghe Bulgăr, cunoscut eminescolog, lingvist, autor de dicționare și lista domeniilor în care și-a dovedit erudiția ar putea continua.
De-a lungul anilor am publicat articole referitoare atât la personalitatea sa, cât și a membrilor familiei sale, ori privitor la corespondența sa cu colegul său de generație, Nae Antonescu, omologul său întru dragostea față de cultura română, născut la Terebești.
Prezentăm la finalul acestui material o listă cu aceste articole. Am reușit să publicăm articolele cu sprijinul iubitorului său fiu, dr. Liviu Bulgăr, căruia îi mulțumim și pe această cale.
Azi ne amintim de ilustrul fiu al Sanislăului, mai întâi cu o fotografie făcută la vârsta de 18 ani, pe marginea cărui clișeu, la propriu, el comentează: „Aici aveam 18 ani. 1938. Scriam la Cronica. Ce costum simpatic aveam! Sufeream la ochi. Dar ce lumină în ei totuși! Gh. Bulgăr”.
Tot despre o „marginalia” vorbim în continuare, de această dată la o bibliografie a articolelor sale publicate în „ Noua Gazetă de Vest” în anul 1940, întocmită și expediată de către Nae Antonescu, care îi explică: „Dragă Gheorghe, îți trimit o bibliografie [indescifrabil] în 1940 la Noua Gazeta”. Și iată ce concluzie trage Gheorghe Bulgăr: „După mai mult de 50 de ani ce melancolie?! Scriitorul de atunci: nu s-a ales mare lucru! Puteam fi un prozator onorabil sau măcar un critic literar bun! Dar ce a fost peste noi! Războiul, comunismul, teroarea, umilirea morală și pustiirea fizică! Bilanț? Neantul! Voi mai putea reciti articolele juvenile de mai sus? Le caut la Academie! Poate!”.
Urmează apoi o vedere expediată din Cluj, de la umbra catedralei Sf. Mihail, în care Nae Antonescu îi scrie: „Mulțumesc pentru carte. Sper să pot scrie despre ea la Steaua sau în altă parte. Nae Antonescu. 26 VI.2000”.
Încheiem cu una dintre ultimele scrisori pe care cărturarul din Terebești o adresa pentru eruditul din „București, str. Witing 32”, expediată în iarna anului 2001: „Dragă Gheorghe, Am văzut în presă că ai editat două volume ale lui Coriolan Gheție. Dacă ai la îndemână, mi-ar fi necesare și mie. Aș face o prezentare mai amplă a activității lui la Discobolul din Alba Iulia la care colaborez cu Fișe literare. I-am făcut o prezentare la Vestitorul din Oradea, dar numai pentru activitatea religioasă. Și aș dori să-mi cauți adresa lui I. Hangiu, să-i trimit și lui măcar o carte de-a mea. Dar nu îi știu adresa. I-am trimis o carte lui D. Păcurariu și i-am cerut adresa dlui Hangiu, dar la câteva zile am văzut în presă că a decedat. Multă sănătate. Nae Antonescu, Terebești, 19 II 2001”.
Montajul nostru se încheie cu, probabil, ultima fotografie făcută împreună de cei doi colegi de generație, născuți, crescuți și formați în interbelicul sătmărean. În fața Teatrului de Nord din Satu Mare, Gh. Bulgăr și Nae Antonescu, două personalități de frumoasă amintire!
Gheorghe Bulgăr din Sanislăul de Sătmar, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, „Eroii Neamului”, Satu Mare, an XIII, (serie nouă), nr. 3 (48), 2021, pp. 29-34 (în colaborare cu Liviu Bulgăr).
Prietenii literare sătmărene: Gh. Bulgăr şi Nae Antonescu, în „Satu Mare. Studii şi comunicări”. Seria istorie-etnografie-artă, Satu Mare, XXX/II, 2014, pp. 149-154.
Din corespondenţa uitată a cărturarului Gheorghe Bulgăr, în „Mărturii culturale”, Satu Mare, an I, nr. 2, aprilie-iunie 2016, pp. 73-76.
Gheorghe Bulgăr – 100 de ani de la naștere (n. 13 aprilie 1920, Sanislău – m. 13 iunie 2002, București), eminescolog, lingvist, „Eroii Neamului”, Satu Mare, an XII, nr. 2 (43), 2020, pp. 80-82.
Centenar Ion Bulgăr din Sanislăul de Sătmar. Participant la Conferința de Pace de la Paris 1946, „Eroii Neamului”, Satu Mare, an XIV, (serie nouă), nr. 1 (50), 2022, pp. 75-79.
 
dr. Viorel Câmpean
dr. Marta Cordea