Noi, episcopii reprezentând Conferințele episcopale ale celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, ne-am reunit la Nemi (Italia) pentru Adunarea plenară de primăvară 2025 a COMECE și am adoptat următoarea declarație:
„Reuniți în acest an jubiliar, ca pelerini ai speranței, observăm cu profundă îngrijorare cum lumea coboară într-o spirală periculoasă. Creșterea tensiunii globale, fomentată de izolaționismul în creștere și de adâncirea disensiunilor, erodează multilateralismul și slăbește principiile democratice. Această combinație duce la o concurență nemiloasă și la confruntări violente, adesea prin încălcarea flagrantă a dreptului internațional. Războiul continuu împotriva Ucrainei și incertitudinea cu care se confruntă poporul ucrainean în lumina recentelor evoluții geopolitice – pentru a numi doar unul dintre numeroasele conflicte violente și situații instabile din întreaga lume – reprezintă o reamintire deosebit de tragică a acestei realități foarte îngrijorătoare.
În calitate de creștini, credem în Isus Cristos, care este speranța noastră, și găsim alinare în cuvintele sale: „Pace vă las, pacea Mea vă dau vouă” (Ioan 14:27).
Având în vedere comemorările semnificative din acest an – cea de-a 80-a aniversare a sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, cea de-a 75-a aniversare a Declarației Schuman și cea de-a 50-a aniversare a Actului final de la Helsinki – facem apel la liderii europeni și mondiali să fie inspirați și ghidați din nou de spiritul acestor evenimente istorice și de valorile care au stat la baza lor. Aceste evenimente de referință servesc drept mărturie pentru vremurile noastre a modului în care dialogul și cooperarea, în urmărirea eforturilor creative pentru pace și înrădăcinate în valorile comune ale demnității umane, solidarității, democrației și binelui comun, pot promova unitatea și pot contribui la depășirea conflictelor.
În aceste vremuri tulburi și instabile, mulți se uită la Europa și la Uniunea Europeană în special, sperând că aceasta va da un exemplu. Suntem alături de Papa Francisc care vede în Europa o „promisiune de pace” și o „sursă de dezvoltare” pentru ea însăși și pentru întreaga lume.
Recunoaștem necesitatea unei Uniuni Europene puternice, capabilă să protejeze, în aceste vremuri nesigure, nu numai cetățenii săi, ci și valorile susținute în Europa și chiar în întreaga lume. Cu toate acestea, credem că vocația inițială a UE este de a fi un proiect de pace. Prin urmare, orice investiții necesare, proporționale și adecvate pentru apărarea europeană nu trebuie să se facă în detrimentul eforturilor de promovare a demnității umane, a justiției, a dezvoltării umane integrale și a îngrijirii Creației. Mecanismele de control eficiente și un angajament ferm față de diplomație sunt esențiale pentru prevenirea unei curse periculoase a înarmării care nu ar servi cauzei păcii, ci doar intereselor comerciale.
Ca răspuns la schimbările actuale din economia globală și din peisajul geopolitic, recunoaștem eforturile UE de a-și spori competitivitatea și capacitatea de acțiune autonomă. Cu toate acestea, solicităm ca aceste eforturi să nu submineze angajamentul istoric al UE față de solidaritate, în special față de cele mai vulnerabile regiuni ale lumii, precum și față de cei care suferă de sărăcie sau care caută refugiu. De asemenea, astfel de inițiative nu ar trebui să compromită credibilitatea UE ca lider global în promovarea drepturilor omului, a justiției sociale și a durabilității mediului. Pe fondul polarizării internaționale în creștere, subliniem importanța păstrării parteneriatelor și alianțelor de lungă durată, încercând în același timp să deschidem noi procese de dialog și cooperare.
Pe măsură ce Uniunea Europeană trece prin aceste vremuri incerte, sperăm profund că va rămâne fidelă principiilor sale fondatoare și va continua să acționeze ca o forță unită, încrezătoare și integratoare pentru vecinătatea sa și pentru lume.
În această perioadă a Postului Mare, în timp ce creștinii se pregătesc pentru Paște – sărbătoarea speranței și a reînnoirii – încredințăm Europa, într-un mod special, Domnului nostru Isus Cristos cel Înviat și cerând mijlocirea Maicii Sfinte, Regina Păcii.
Aprobat de Adunarea COMECE de la Nemi (Italia), pe 28 martie 2025
Traducere în limba română: Mihaela Caba-Madarasi