Este bine cunoscut faptul că nu acordă prea mare importanță zilei sale de naștere, dar cu siguranță Biserica și întreaga lume, trebuie să-i fie profund recunoscătoare pentru acești aproape 12 ani de pontificat, în care a condus «barca lui Petru» cu o mână fermă, dar în același timp plină de iubire, chiar și atunci când apele din jurul ei erau agitate de vânturi furtunoase”: scrie presa italiană cu prilejul zilei de naștere a Papei Francisc, pe 17 decembrie 2024. De la ușile larg deschise tuturor oamenilor de bună-vioință la Poarta Sfântă pe care se o va deschide la Roma peste 7 zile, pe 24 decembrie 2024, pentru Jubileul 2025, al doilea din timpul pontificatului Sanctității Sale, Papa Francisc a fost „mesager al solidarității și speranței” și în țara noastră. Cu prilejul călătoriei apostolice din 2019 în România, Sanctitatea Sa i-a ridicat la cinstea altarelor, pe Câmpia Libertății de la Blaj, pe Fericiții Episcopi Martiri Greco-Catolici: Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu. Anterior, în 2017, Papa Francisc a acceptat propunerea de a fi numit membru de onoare al Academiei Române.

Nu voi uita niciodată Blajul!” sunt cuvintele transmise de Sanctitatea Sa episcopului Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, Preasfințitului Virgil Bercea al, la finalul unei audienței generale în Piața „Sfântul Petru” din Vatican, împărtășind bucuria acelei vizite memorabile oricărui pelerin român pe care are prilejul să-l salute.  

Prin Psalmul 27 propus la încheierea Bulii de indicțiune a Anului Sfânt: „Speră în Domnul, fii tare, întărește-ți inima și speră în Domnul (Ps 27,14)”, am primit în acest an invitația Pontifului de a nu lăsa niciodată să ne fie luată speranța, în nicio situație controversată sau dificilă vieții, nici măcar în situația în care se află lumea de astăzi, rănită de război, violență și suferință.

Cu prilejul aniversării a 88 de ani, Preasfințitul Virgil, alături de preoții, persoanele consacrate și credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, transmit Sanctității Sa Papa Francisc urarea de „La mulți ani, Sfinte Părinte!”, cerând binecuvântarea Domnului și ocrotirea Maicii Sfinte pentru misiunea Succesorului lui Petru.

Ad multos annos!

***

Jorge Mario Bergoglio, în prezent al 265-lea Succesor al lui Petru, s-a născut pe 17 decembrie 1936 în Buenos Aires (Argentina). Fiu al unor emigranți italieni, a crescut într-o familie cu cinci copii. Din biografia oficială a Papei Francisc publicată pe pagina Conferinței Episcopilor Catolici din România, aflăm că «a devenit preot pe 13 decembrie 1969, iar în 1973 a făcut profesiunea solemnă la Ordinul iezuit. Pe 20 mai 1992 Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop titular de Auca și auxiliar de Buenos Aires. A fost consacrat episcop alegând ca motto episcopal: „Iertând și alegând”.  (…)Pe 3 iunie 1997, a fost numit arhiepiscop coadiutor de Buenos Aires, iar un an mai târziu a devenit succesorul arhiepiscop, Primat al Argentinei, mare cancelar al Universității Catolice și Ordinarius pentru credincioșii de rit oriental care locuiau în Argentina.

În Consistoriul din 21 februarie 2001, Papa Ioan Paul al II-lea l-a creat cardinal. În octombrie 2001 a fost numit relator general pentru cea de-a X-a Adunare Generală Ordinară a Sinodului Episcopilor, iar în aprilie 2005 a participat la conclavul în care a fost ales papă Benedict al XVI-lea. A fost ales Suveran Pontif al Bisericii Catolice pe 13 martie 2013.»

În aproape 12 ani ani de pontificat, Sanctitatea Sa Papa Francisc a făcut 47 de călătorii apostolice în 66 de țări diferite și peste 40 de vizite pastorale în diferite locații din Italia. În 31 mai-2 iunie 2019 a fost al doilea Succesor al lui Petru care a făcut o călătorie apostolică în România.

A convocat patru sinoade, dedicate: familiei, tinerilor, Amazoniei și sinodalității. A scris patru scrisori enciclice: Lumen Fidei („Lumina credinței”, 2013) – despre credință; Laudato Si’ („Fii lăudat”, 2015) – despre grija față de Casa noastră comună Fratelli Tutti („Cu toții frați”) – despre fraternitatea și prietenia socială, Dilexit nos („Ne-a iubit) – despre iubirea umană și divină a Inimii Preasfinte a lui Isus.

Totodată Papa Francisc a scris șapte exortații apostolice: Evangelii gaudium („Bucuria Evangheliei”, 2014) – despre vestirea Evangheliei în lumea actuală; Amoris laetitia („Bucuria iubirii”, 2017) – despre iubirea în familie; Gaudete et exsultate („Bucurați-vă și tresăltați de veselie”, 2018) – despre chemarea la sfințenie în lumea contemporană; Christus Vivit („Cristos, speranța noastră, este viu”, 2019), despre tineri, credință și discernământ vocațional, Querida Amazonia (2020) – exortație apostolică post-sinodală, Laudate Deum (2023) – privind criza climatică, C’est la confiance (2023) – privind încrederea în iubirea milostivă a lui Dumnezeu, a promulgat 39 de constituții apostolice și a publicat peste 80 de scrisori apostolice.

„Misericordiae vultus” („Chipul Milostivirii”) a fost Bula Sfântul Părinte Papa Francisc de indicțiune a Jubileului Extraordinar al Milostivirii în 2015, iar în 2024 a dedicat un Rugăciunii ca pregătire pentru Jubileul 2025, proclamat de Sanctitatea Sa prin Bula „Spes non confundit” („Speranța nu dezamăgește”).

Speranța Sfântului Părinte Francisc a fost ca „primul semn de speranță” al Jubileului 2025 „să se traducă în pace pentru lume”, care foarte probabil este și dorința cea mai mare a sărbătoritului de astăzi!

Cu acest prilej, publicăm mai multe fotografii ale Biroului de Presă EGCO care au surprins chipul Papei Francisc, prin obiectivul fotografic al colegului nostru Eugen Ivuț:

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi