În zilele trecute, am văzut cu toții aici la Oradea frumusețea Bisericii, frumusețea ei în unitate, prin diversitate”: a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea în cuvântul de învățătură adresat pe 22 septembrie a.c., la Sfânta Liturghie duminicală celebrată în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea. La câteva zile de a încheierea Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa la Oradea (16-19 septembrie), eparhul a evidențiat figura centrală a apostolului Petru în viața Bisericii, reliefată în Evanghelia acestei duminici, a Pescuirii minunate.

Evanghelia (Lc 5,1-11) ne relatează că ‘erau două corăbii oprite lângă țărm’ când ajunge Isus acolo. Și ‘urcându-se într-una dintre ele, cea a a lui Simon’, specifică Evanghelia, nu în cealaltă, ‘învață din ea mulțimile’. După aceea, spune pescarilor ‘Mânați la adânc, şi lăsaţi în jos mrejele voastre, ca să pescuiţi’, iar Petru îi răspunde ‘Învăţătorule, toată noaptea ne-am trudit şi nimic nu am prins, dar, după cuvântul Tău, voi arunca mrejele’.

Evanghelia este foarte clară în ceea ce privește importanța apostolului Petru – subliniază PS Virgil; importanța lui de atunci, în comunitatea apostolilor, și apoi în timp, în comunitatea Bisericii. Barca i se umple de pești și face semn celor care erau în cealaltă corabie, să vină să le ajute’. Dar cine este ‘cealaltă corabie’? Este lumea – explică episcopul – lumea mare. Și li s-au umplut și celorlalți corabia de pești. Sunt cuprinși de spaimă cu toții, dar tot Petru spune:Ieşi de la mine, Doamne, că sunt om păcătos’. Nu a crezut că vor prinde pești la acea oră. Din nou intervine Mântuitorul, spunându-i:Nu te teme; de acum înainte vei fi pescar de oameni’.

Dacă analizăm Sfintele Evanghelii, descoperim firul roșu al evenimentelor… Este adevărat că Petru este cel care Îl și trădează pe Mântuitorul la un moment dat, pentru că latura umană persistă în fiecare dintre noi. Suntem păcătoși pentru că suntem oameni, doar Domnul fiind fără de păcat – om adevărat și Dumnezeu adevărat. Ceea ce ne face să simțim teama este păcatul, cel care o provoacă, insinuându-ne că nu suntem capabili să facem anumite lucruri, căci știm neputințele noastre. Dar tot Simon Petru este cel care apoi, când este întrebat ‘Voi cine spuneți că sunt eu’ (Mt 16, 15) este apostolul care ia cuvântul, afirmând: ‘Tu eşti Cristos, Fiul Dumnezeului celui viu!’. La mormântul Domnului, se zice că s-a dus Ioan – care era mai tânăr și a ajuns mai devreme – dar nu a intrat… l-a lăsat pe apostolul Petru, când a sosit, să facă aceasta. El era cel care putea să confirme lucrurile. Când îl întreabă Domnul ‘Simon, fiul lui Iona, mă iubești mai mult decât aceștia?’ (In 21, 15). Ce îi răspunde Petru? ‘Doamne, tu știi toate, tu știi că te iubesc’. Apoi, tot lui Petru îi spune: ‘Paște oile mele’ (In 21, 17). Reușim să înțelegem cât este de importantă figura lui Petru în acea comunitate de la început a comunității primilor apostoli, pentru cealaltă comunitate care s-a înjghebat, iar apoi pe parcursul timpului? Reușim să înțelegem care este valoarea Bisericii, Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească?” – a invitat la reflecție episcopul greco-catolic orădean.

Pe marginea acestei Evanghelii, Preasfinția Sa Virgil a vorbit credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie din duminica a 18-a după Rusalii în calendarul bizantin și despre recenta Întâlnire a Episcopilor de rit bizantin din Europa, care a fost găzduită de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, sub egida Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE). Mulți dintre credincioși au participat la sfintele slujbe din cadrul acesteia, celebrate în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, la Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului”, respectiv în Biserica „Schimbarea la față” din Velența. Au fost prezenți șaizeci de episcopi și preoți, reprezentând Bisericile Catolice Orientale din Ucraina, Ungaria, Slovacia, Cipru, Belarus, Italia, Grecia, Franța, Austria, Spania, Bulgaria, Turcia, Macedonia de Nord, Serbia, Croația și România, alături de care au fost prezenți episcopi catolici de rit latin din Conferința Episcopală din România și Republica Moldova.

Ați văzut că liturghiile noastre nu sunt identice, dar cine ne ține împreună? Tot această figură, a lui Petru. Chiar dacă noi nu suntem la fel unii cu ceilalți din punct de vedere uman sau spiritual, realizăm cât este de importantă unitatea: în gând, cuvânt și Spirit. Nu are importanță că vorbim o limbă sau alta, că celebrăm într-un mod sau altul, Sfântul apostol Petru este cel care conduce corabia în care s-a urcat Isus. Cum am văzut și astăzi, Lui i-a spus Mântuitorul ‘Mână în larg’. Să o rugăm pe Maica Bunului Sfat să ne ajute să rămânem în această corabie a lui Petru, cu toate greșelile făcute odată sau altădată în viața noastră sau în viața Bisericii. Acestea s-au întâmplat pentru că suntem fiecare cu umanitatea, cu problemele și cu temerile noastre. Însă, dacă suntem în corabie împreună cu Domnul, știm că mergem către un orizont comun… Maica Sfântă să ne ajute, să ne fie mereu aproape. Amin”.

Biroul de Presă EGCO
Mihaela Caba-Madarasi

Foto: Eugen Ivuț