În discursul înmânat Academiei Pontificale de Științe, luni, 23 septembrie a.c., papa Francisc își exprimă îngrijorarea cu privire la impactul puternic al umanității asupra naturii și ecosistemelor și ne invită să luăm în considerare beneficiile și implicațiile negative grave ale inteligenței artificiale, care poate „modela opinia publică, influența alegerile consumatorilor și interfera cu procesele electorale”.

23 septembrie 2024 – Vatican News. Progresele realizate grație inteligenței artificiale „pot fi benefice pentru umanitate  pentru că ajută „la protejarea mediului natural”, dar „pot avea și implicații negative grave”: se citește în discursul transmis de papa Francisc, participanților la adunarea plenară a Academiei Pontificale de Științe, care a început luni, 23 septembrie și va continua până miercuri în Cetatea Vaticanului, pe tema „Științe pentru durabilitate și bunăstare în Antropocen – oportunități, provocări și inteligență artificială”.

Dezbaterile, se citește în discursul papei, trebuie „să acorde o atenție deosebită acestor aspecte care pot avea consecințe asupra populației, în special asupra copiilor și adulților mai vulnerabili”. În discursul înmânat (audiența a fost anulată din cauza „stării gripale ușoare” a suveranului pontif), papa Francisc a îndemnat la „recunoașterea și prevenirea riscurilor utilizării manipulatoare a inteligenței artificiale pentru a modela opinia publică, a influența opțiunile consumatorilor și a interveni în procesele electorale”. Pontiful a adăugat că trebuie să se ia întotdeauna în considerare „dimensiunile umane și etice ale tuturor progreselor științifice și tehnologice”.

Era Antropocenului
Papa Francisc își exprimă preocuparea referitoare la impactul puternic al omenirii asupra naturii și ecosistemelor. „Am aflat”, afirmă pontiful, ”că unul dintre dumneavoastră, Paul Crutzen, descriind acest impact asupra creației, s-a referit ca la un ansamblu care constituie Epoca Antropocenului. Unii membri ai Academiei dumneavoastră au fost printre primii care au identificat impactul crescând al activităților umane asupra creației și, care au studiat riscurile și problemele asociate acestuia. Antropocenul își dezvăluie într-adevăr consecințele din ce în ce mai dramatice pentru natură și oameni, în special în ceea ce privește criza climatică și pierderea biodiversității”.

„Prin urmare”, spune papa în discurs, „sunt recunoscător pentru faptul că Academia Pontificală de Științe continuă să se concentreze asupra acestor probleme, acordând o atenție deosebită implicațiilor lor pentru cei săraci și marginalizați. Științele, în eforturile lor de cunoaștere și înțelegere a lumii fizice, nu trebuie să piardă niciodată din vedere importanța utilizării acestor cunoștințe pentru a servi și a promova demnitatea persoanelor și,în general, a umanității”.

Este nevoie de un discurs public incluziv

În fața „provocărilor sociale grave” cu care se confruntă lumea, Papa a subliniat că „discursul public incluziv este informat nu numai de diferitele discipline științifice, ci și de participarea tuturor componentelor societății. În această privință, salut și felicit călduros intenția Academiei, în cadrul diferitelor sale conferințe, de a acorda atenție persoanelor marginalizate și sărace prin includerea popoarelor indigene și a înțelepciunii lor în discuțiile sale”.

Continuând reflecția sa, papa a evidențiat faptul că tema centrală de analiză, din acest an, se focalizează asupra „noilor cunoștințe și inovații, precum și oportunitățile aferente pentru știință și sănătatea planetei. Mă gândesc în special la provocările reprezentate de progresele realizate în domeniul inteligenței artificiale. O astfel de evoluție poate fi benefică pentru umanitate, de exemplu, prin promovarea inovațiilor în domeniile medicinei și asistenței medicale, precum și prin contribuția la protejarea mediului și la utilizarea durabilă a resurselor în contextul schimbărilor climatice. Cu toate acestea, după cum vedem, poate avea, de asemenea, implicații negative grave pentru populație, în special pentru copii și adulții vulnerabili. În plus, trebuie recunoscute și prevenite riscurile utilizării manipulatoare a inteligenței artificiale pentru a modela opinia publică, a influența alegerile consumatorilor și a interfera cu procesele electorale. Aceste provocări ne amintesc de dimensiunile umane și etice ale tuturor progreselor științifice și tehnologice”.

Contribuția Academiei Pontificale pentru Științe
„Prin urmare, doresc să reafirm convingerea Bisericii că demnitatea intrinsecă a fiecărei persoane și fraternitatea care ne leagă ca membri ai singurei familii umane trebuie să stea la baza dezvoltării noilor tehnologii […]. Dezvoltările tehnologice care nu conduc la o îmbunătățire a calității vieții întregii umanități, ci, dimpotrivă, agravează inegalitățile și conflictele, nu pot fi considerate niciodată un adevărat progres” (Mesajul pentru Ziua mondială a păcii 2024, 2). În acest sens, impactul formelor de inteligență artificială asupra popoarelor individuale și asupra comunității internaționale necesită mai multă atenție și studiu. Mă bucur să știu că Academia Pontificală de Științe, la rândul său, lucrează pentru a propune norme adecvate pentru a preveni riscurile și a promova beneficiile în acest domeniu complex”, a spus papa Francisc.   

În final, pontiful a dorit să mulțumească participanților pentru întreaga acitivitate pe care o desfășoară, cerându-le să-l însoțească în rugăciune: „Vă mulțumesc pentru participarea dumneavoastră la activitatea Academiei și vă doresc succes în deliberările actualei Adunări Plenare. Invoc binecuvântările abundente ale lui Dumnezeu pentru dumneavoastră, familiile dumneavoastră și toți cei asociați cu activitatea dumneavoastră importantă. Și vă cer, vă rog, să vă amintiți de mine în rugăciunile dumneavoastră. Vă mulțumesc”.

Vatican News – E. Asmarandei