Întâmpinați de Preasfinția Sa László Böcskei, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Oradea, în acordurile orgii seculare din Bazilica romano-catolică „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria”, participanții la a XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa desfășurată la Oradea, au luat parte miercuri, 18 septembrie a.c., la un moment comun de rugăciune. Aceștia au participat în catedrala latină la celebrarea Paraclisului Maicii Domnului, de Pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei Greco-Catolice „Sf. Nicolae”, împreună cu Corul „Schola Cantorum” al Seminarului Teologic din Oradea, dirijat de lector univ. dr. Radu Mureșan. Episcopii catolici de rit bizantin din Europa au avut apoi ocazia să viziteze Palatul Episcopal Romano-Catolic, una dintre cele mai mari reședințe episcopale din țara noastră, care de la construirea ei, în 1780, a servit ca un centru de spiritualitate, centru cultural și de formare pentru întreaga zonă a Diecezei de Oradea. Preasfinția Sa László Böcskei a subliniat cum acest centru s-a remarcat încă din Evul Mediu, încercând să fie în prezent nu doar reședința episcopală, cât mai ales un punct atractiv și un loc de întâlnire a oamenilor.
Adresând un salut călduros tuturor prelaților aici prezenți, episcopul romano-catolic de Oradea a subliniat că „este o bucurie și în același timp o onoare faptul că putem celebra și aici un moment de suflet, o rugăciune comună, atâția ierarhi, preoți, seminariști și credincioși, îndreptându-ne cu multă speranță și încredere spre mama noastră cerească, Sfânta Fecioară Maria, Mamă a Păcii”.
Bazilica romano-catolică „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria”, consacrată în 1580, este biserica principală a Diecezei Romano-Catolice de Oradea în care este onorat și episcopul martir Bogdanffy Szilard, victimă a regimului comunist, beatificat în 2010 de Papa Benedict al XVI-lea.
„Fie ca mărturia și curajul acestor ierarhi ai noștri, morți în închisorile comuniste, să ne încurajeze pe noi și să ne facă statornici în misiunea noastră!” – a mai spus PS Böcskei, invitându-i pe toți cei prezenți să își deschidă sufletul „pentru a obține protecția, îndrumarea și ocrotirea Maicii Domnului pentru comunitățile noastre, pentru țările noastre, pentru întreaga lume!”.
Celebrarea rugăciunii bizantine închinată Maicii Domnului (Paraclisul Maicii Domnului) a cuprins și Rugăciunea Domnească Tatăl nostrul, rostită în diverse limbi – maghiară, ucraineană, italiană și română, și s-a încheiat cu binecuvântarea apostolică din partea Sf. Părinte Papa Francisc, în limba latină, oferită celor prezenți de Excelența Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova.
La final, episcopul-gazdă al acestei seri a împărtășit cu bucurie tuturor episcopilor catolici orientali din Europa aici prezenți, faptul că „această celebrare a fost o nouă mărturie a apropierii noastre, pe care creștinii din Oradea, în special Biserica Romano-Catolică și cea Greco-Catolică, o trăiesc în mod frecvent și cu bucurie”, gândindu-se la multele ocazii de sărbătoare când cei doi păstori sunt împreună în mijlocul comunităților pe care le păstoresc.
„Aș remarca aici momentele de sărbătoare ale Sfintei Învieri a Domnului, când participăm reciproc la aceste momente de sărbătoare și sunt convins că toate aceste împreună-celebrări nu sunt gesturi de fațadă, nici de amabilitate, ci sunt momente de trăire comună a misiunii noastre. Cu toții suntem chemați să vestim împreună că Dmnul Isus Cristos este împreună cu noi! Doresc ca și în viitor să îndeplinim cu bucurie această misiune aici sau oriunde ne-am afla în misiunea noastră!” – a încheiat Preasfinția Sa.
Preasfințitul László Böcskei a mulțumit studenților teologi ai Seminarului Greco-Catolic din Oradea, care s-au aflat – nu pentru prima dată – în Bazilica Romano-Catolică, iar prin cântul și slujirea lor au făcut ca acest moment de rugăciune marian să fie unul înălțător. Nu în ultimul rând, episcopul a mulțumit credincioșilor greco-catolici și romano-catolici aici prezenți, împreună cu care episcopii se bucură să mărturisează „Ce bine este când frații sunt împreună!”.
După ceremonia finală, participanții la Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa 2024 au fost ghidați într-o vizită a Palatului Episcopal care a cuprins nu doar câteva saloane renovate recent, ci și o parte a istoriei – aproape milenară – a Episcopiei Romano-Catolice de Oradea și a complexului baroc din orașul nostru.
Biroul de Presă EGCO