Tăria, cea de-a treia dintre virtuțile cardinale, s-a aflat în centrul catehezei papei Francisc de miercuri, 10 aprilie a.c., din Piața San Pietro. Evidențiind că este o virtute fundamentală, deoarece ia în serios provocarea răului din lume, pontiful a definit-o ca fiind cea mai „combativă” dintre virtuți.

Pornind de la Catehismul Bisericii Catolice care, la numărul 1808, descrie tăria ca „virtutea morală care în dificultăți asigură fermitate și statornicie în urmarea binelui”, aceasta întărind hotărârea „de a rezista ispitelor și de a depăși obstacolele vieții morale”, pontiful a subliniat importanța curajului pentru un creștin, a curajului de a-și pune propriile forțe în slujba binelui, amintind că Isus, modelul prin excelență al creștinului, „nu este un Dumnezeu diafan și aseptic, care nu cunoaște emoțiile umane”.

Cu referire la o descriere existențială a virtuții tăriei, care ne ajută „să aducem roade în viață”, Sfântul Părinte a amintit că anticii, atât filosofii greci, cât și teologii creștini, „recunoșteau în virtutea tăriei o dublă desfășurare, una pasivă, cealaltă activă”.

„Prima” – a explicat –  „este îndreptată în interiorul nostru. Există dușmani interiori pe care trebuie să-i învingem, care poartă numele de anxietate, angoasă, frică, vinovăție: toate forțele care se agită în adâncul nostru și care, într-o anumită situație, ne paralizează”. Virtutea tăriei – a continuat – este în primul rând o victorie asupra noastră, asupra acelor temeri nerealiste, care nu se adeveresc, pontiful îndemnându-ne să-l invocăm pe Duhul Sfânt și „să înfruntăm totul cu tărie răbdătoare”, câte o problemă pe rând, conștienți fiind că nu suntem singuri, că Domnul este cu noi, dacă ne încredem în El și căutăm cu sinceritate binele. „Atunci” – a mai spus –  „în orice situație, putem conta pe providența lui Dumnezeu pentru a ne proteja și a ne fi scut”.

Oprindu-se asupra trăsăturii active a virtuții tăriei, papa Francisc a amintit că, „pe lângă încercările interne, există și dușmani externi, care sunt încercările vieții, persecuțiile, dificultățile la care nu ne așteptam și care ne surprind. Într-adevăr, putem încerca să prevedem ce ni se va întâmpla, dar, în mare măsură, realitatea este alcătuită din evenimente imperceptibile, iar în această mare, uneori, barca noastră este zdruncinată de valuri. Forța de caracter ne face atunci marinari rezistenți, care nu se sperie și nu se descurajează”.

Vatican News – A. Mărtinaș