Vineri, 26 ianuarie 2024, E.S. mons. Mariano Crociata, președintele Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), a avut o audiență la Papa Francisc. Discuțiile lor au cuprins diverse subiecte, printre care: integrarea europeană, pacea pe continentul european, Pactul UE recent convenit privind migrația și azilul, rolul tinerilor în societățile noastre și viitoarele alegeri pentru Parlamentul European. „Este necesar să depășim egoismul partizan”. Votul din luna iunie a.c. „este un pas critic”, fiind testată posibilitatea de a ajunge la „o majoritate capabilă să privească serios viitorul Uniunii Europene” – a spus mons. Crociata, într-un interviu pentru agenția italiană SIR legat de această audiență la Suveranul Pontif, interviu pe care vi-l oferim spre lectură, tradus în limba română:
O audiență la Papa este întotdeauna o experiență frumoasă, care permite o discuție cu siguranță bogată în idei. Care a fost „climatul” întâlnirii cu Francisc?
Mons. Crociata: Atmosfera întâlnirii a fost una calmă și atentă în același timp. Papa Francisc, ca întotdeauna, s-a arătat a fi sensibil și uneori gânditor la parcursul Uniunii Europene, mai ales în această fază. Sanctitatea Sa pleacă întotdeauna de la inspirația inițială a Uniunii, așa cum se regăsea la marile figuri care i-au pus bazele, imediat după tragedia celui de-al Doilea Război Mondial.
Pe ce teme europene v-ați concentrat în mod deosebit?
Mons. Crociata: Papa Francisc are la suflet libertatea Europei, înțeleasă în primul rând ca „suflare a popoarelor”, care trebuie să aibă posibilitatea de a se exprima pe ele însele, de a-și exprima cultura și valorile lor, într-o relație constructivă și creativă cu alte popoare, legate ca țări prin angajamente precise în Uniunea Europeană. Un rol important pentru creșterea Uniunii poate veni, fără nicio umbră de îndoială, de la extinderea UE către țările care așteaptă să adere.
Cu cât Uniunea Europeană își asumă dimensiunea întregii Europe, cu atât mai mult se îndepărtează posibilitatea războaielor pe continentul nostru – este dinamica care duce la o unitate din ce în ce mai puternică și la un echilibru solid între organismele Uniunii și cetățenii statelor membre.
Au fost făcute observații cu privire la conflictele actuale și urgența păcii? Sau despre fenomenele migratorii și primirea refugiaților în Europa?
Mons. Crociata: Preocuparea pentru războaiele aflate în desfășurare este constantă, după cum se vede din punctualitatea și frecvența intervențiilor Papei Francisc. Migrația este un „ghimpe” care provoacă mari suferințe. Devine de neînțeles modul în care o Europă din ce în ce mai cufundată într-o iarnă demografică nu poate să vadă – deși cu siguranță nu ar fi suficient – nici măcar nevoia unei contribuții precum cea a imigranților pentru supraviețuirea ei. Aceleași măsuri adoptate, precum recentul Pact privind migrația și azilul, sunt expresia dorinței de a găsi o direcție comună din partea tuturor țărilor membre și, în același timp, totuși, a unei tendințe de a lăsa pe spatele celorlalți povara și efectele fluxurilor de imigrație, punând securitatea și apărarea frontierelor mai presus de datoria de a fi primitori și solidari. Trebuie să ne îndreptăm spre o viziune care să conofere o ordine fluxurilor migratorii și proceselor de inserție și integrare în diferitele țări, în funcție de posibilitate și în mod proporțional.
În luna iunie a.c., europenii vor alege noul Parlament European. Papa a atins acest subiect în timpul conversației dumneavoastră?
Mons. Crociata: Alegerile europene sunt, ca întotdeauna și mai mult decât alte dăți, un pas critic; de fapt, este testată posibilitatea ca orientările politice ale alegătorilor să dea naștere unei majorități capabile să privească serios viitorul Uniunii Europene; dar se profilează și întrebarea «câți vor folosi efectiv dreptul de vot?».
Este necesar să se revigoreze conștientizarea larg răspândită a participării. Din nefericire, există o imagine, și deseori o realitate, a unui centru al Uniunii Europene care merge înainte prin ignorarea sensibilităților, așteptărilor, nevoilor și problemelor popoarelor cărora ar trebui să le fie expresia și călăuzirea, cel puțin în problemele care se sunt de competenţa Comunităţii Europene, dar și dincolo de acest cadru. Acest lucru alimentează intoleranța, respingerea și, prin urmare, anti-europeismul și absenteismul la vot.
Alte subiecte care au apărut în timpul întâlnirii cu Papa Bergoglio?
Mons. Crociata: Un subiect care a reieșit în audiența cu Sfântul Părinte și care are o mare importanță pentru activitatea COMECE este dialogul instituțional al Bisericii cu instituțiile europene, care este susținut de un articol din Tratatele Uniunii Europene. Acest dialog se desfășoară uneori profitabil, alteori riscă să devină o formalitate. Este important ca acesta să fie consolidat cu noul Parlament European și cu noua Comisie Europeană, după alegerile din iunie a.c..
În urmă cu zece ani, în noiembrie 2014, Papa a vizitat Strasbourg-ul, adresând un discurs Parlamentului European și altul Consiliului Europei. De atunci, pe sub pod a trecut multă apă… În opinia dumneavoastră, ce progrese a făcut integrarea europeană? Care sunt posibilele întârzieri sau eșecuri?
Mons. Crociata: Calea de integrare a Uniunii Europene a crescut de-a lungul deceniilor. Nu poate fi vorba de pași înapoi, poate de relaxare sau în anumite momente de oprire. Ar fi nevoie de pași mai decisivi pe viitor în unele domenii, care ar putea marca o consolidare a rolului european în panorama globală.
Din păcate, Uniunea Europeană pare slabă în context geopolitic, în ciuda faptului că a luat poziții clare și coerente, ca, de exemplu, în cazul războiului din Ucraina și în lupta împotriva schimbărilor climatice. Ar trebui să crească în aceeași direcție. Pentru aceasta este necesară depășirea egoismului partizan, care nu trebuie să fie confundat cu libertatea legitimă, identitatea culturală și valorile fiecărui popor.
Problema este de a putea îmbina dorința de unitate care vine din partea instituțiilor europene și nevoia obiectivă de integrare și creștere a Uniunii Europene pe de o parte și, pe de altă parte, împărtășirea și participarea conștientă a cetățenilor europeni. Riscul de divergență este mare. Acesta este motivul pentru care toată lumea are nevoie de simțul valorilor și de spiritualitate, „de un suflet”, așa cum spunea Jacques Delors.
Mesajul dumneavoastră către tinerii care vor putea vota pentru prima dată pentru Parlamentul European?
Mons. Crociata: Chiar și în acest moment, Papa Francisc acordă o atenție deosebită tinerilor și capacității lor de schimbare și reînnoire. Tinerilor trebuie să li se spună că Europa este ziua lor de mâine, viitorul lor, pe care sunt chemați să-l construiască chiar acum, astfel încât prezentul lor să anticipeze tot ce este mai bun din ceea ce își doresc pentru ei și pentru lumea întreagă! Votul este primul pas decisiv în direcția corectă.
Mihaela Caba-Madarasi (Biroul de Presă EGCO) – Gianni Borsa (Agensir.it)