La împlinirea a 800 de ani de la Crăciunul trăit de Sf. Francisc de Assisi la Greccio (Italia), Papa Francisc acordă tuturor creștinilor privilegiul indulgenței plenare dacă se vor ruga în fața unei iesle reprezentând scena Nașterii Domnului, într-o biserică franciscană, în perioada 8 decembrie a.c.- 2 februarie 2024. La Oradea, la Sanctuarul Eparhial Nașterea Maicii Domnului, avem ocazia să contemplăm misterul infinit al sărbătorii care se apropie, în fața ieslei de Crăciun recent amplasată aici. Prin grija fraților franciscani care activează la Sanctuarul Eparhial, decorul pe cât de simplu este cu o încărcătură spirituală foarte bogată: despre aceasta, ne spune mai multe pr. paroh Iulian Robu.

„Relatările biblice despre Nașterea Domnului Isus sunt importante și ne descoperă multe amănunte  şi l-a  născut pe fiul ei, primul născut, l-a înfăşat şi l-a culcat în iesle, pentru că nu era loc de găzduire pentru ei (Lc 2,7). În fața Ieslei de Crăciun contemplăm cum cerul se unește cu pământul Cuvântul s-a făcut trup și a locuit între noi. Toate bisericile se îmbracă în sărbătoarea pentru evenimentul Întrupării Domnului pe pământ. Icoana Nașterii Domnului și Ieslea de Crăciun ne îndeamnă la contemplație și meditație.

Ca să contemplăm mai bine Ieslea de Crăciun din Biserica Sanctuarului Eparhial Maica Domnului din Oradea, sunt necesare câteva explicații:

Suntem întâmpinați de culoarea albă. Toate sunt albe – globulețe, steluțe, fulgi de zăpadă, luminițele – de fapt toate sunt lumină pentru că pruncul născut este Lumina noastră.

Verdele brazilor amintește de dorul după veșnicie și viață veșnică.

La ieslea de Crăciun în stânga și în dreapta sunt câte doi stâlpi de susținere. Biserica se sprijină pe stâlpii care sunt sfinții noștri: apostolii, învățătorii și martirii noștrii. Și frații franciscani care sunt la Sanctuar de sorginte latină împreună cu credincioșii din biserica orientală sprijină ieslea adică biserica lui Isus, până când: El va veni întru mărire să judece pe cei vii și pe cei morți.

Masa rotundă în formă de (disc) patenă sau potir pe care sunt așezate statuile Sfintei Fecioare Maria și a Sfântului Iosif cu pruncul, pe multe paie, ne amintește de simbolul cercului care nu se termină, semnul perfecțiunii, legământului, al nunții… și ne trimite cu gândul la Dumnezeu. Pruncul este Lumină din Lumină, Dumnezeu din Dumnezeu născut și nu făcut. Dumnezeu care nu are început și nici nu va avea sfârșit. Masa este altarul din viața fiecărui creștin care participă la Sfânta Liturghie unde Isus se naște, pătimește pentru păcate și învie pentru noi. Masa este și simbolul comuniunii familiei. Un altar al familiei este în fiecare casă, acolo unde se frânge pâinea și se împarte cu bucurie, căci Bethlehemul înseamnă de fapt «Casa Pâinii».

Paiele abundente care sunt pe masă, sunt semn că din acestea a rodit grâul, din care se prepară pâinea. Evanghelia când vorbește de paie subliniază judecata lui Dumnezeu, paiele le va arde în foc. Pruncul pe paie este semn al judecății lui Cristos, care va veni să judece vii și morții.

Păstorul la foc este expresia lui Isus Păstorul cel Bun care își dă viața pentru oile sale și care îl va trimite pe Spiritul Sfânt cu foc la Rusalii.

Ramurile de smochin înmugurite – Evanghelia subliniază că Isus a flămânzit într-o zi și s-a dus la un smochin să caute de mâncare și nu a găsit! Smochinul este reprezentarea omului care binecuvântat de Dumnezeu trebuie să aducă rod tot timpul, dacă nu sfârșitul poate fi focul gheenei care nu se stinge niciodată.

Oițele care ascultă de glasul păstorului – sunt o reprezentare a creștinilor buni care se vor bucura de patria cerească acolo unde totul este loc cu verdeață loc de odihnă unde nu este nici întristare nici suspin.

Imaginea artistului Giotto din Basilica de la Assisi. După ce Sfântul Francisc de Assisi a arătat ieslea vie în care s-a născut Isus la Greccio, un sătuc din Italia, în munți, o așezare muntoasă așa cum avem și noi la Stâna de Vale, Beiuș, ca să rămână amintire a nopții de vis a sf. Francisc, Giotto a redat în pictură în Basilica Sfantului Francisc din Assisi, ieslea așa cum a fost inspirat de Sf. Francisc. În icoana lui Giotto descoperim 2 prunci. Unul pe care Sfânta Fecioară îl ține în brațe spre adorație pentru că Isus este Dumnezeu, și un alt prunc căruia 2 femei îi fac prima oară baie. Tot Isus Este și cel căruia i se face baie. Două momente într-un singur cadru. Este un Isus om de data aceasta născut iar nu făcut! Extragem de aici natura umană și divină a lui Isus.

Sfântul Iosif care meditează și contemplăreprezintă imaginea omului discret, care nu înțelege, dar care trăiește și este plin de credință, nedumerirea lui în icoana lui Giotto este: cum poate acest prunc să fie om și Dumnezeu?

Magii în adorație care oferă daruri. Sunt imaginea creștinului generos care dăruiește totul pentru Isus: dar din dar se face rai!

Îngerul Gloria este îngerul Nașterii Domnului. El vestește păstorilor că s-a născut Mesia în cetatea lui David, dar același înger, Gloria, ne aduce vestea vă aduc o mare bucurie astăzi s-a născut Isus. Mărire în cer lui Dumnezeu și pace pe pământ oamenilor de bunăvoire.

Ne bucurăm anul acesta pentru privilegiul pe care Sfântul părinte Papa Francisc îl acordă tuturor bisericilor unde sunt frații franciscani, cu ocazia unui mare jubileu: 800 de ani de când frații trăiesc după o Regulă și o formă de viață și 800 de ani de când Sfântul Francisc la Greccio a trăit puternic emoția Nașterii Domnului.

La Oradea în biserica Sanctuarului Eparhial, ca să primim indulgența în perioada 8 decembrie – 2 februarie 2024, ne sunt cerute câteva condiții:

  1. Inimă – dorește cu sinceritate, să faci un pelerinaj până la iesle, să ai căință și să te îndepărtezi de păcat.
  2. Rugăciune în fața ieslei Nașterii Domnului: Crezul, Tatăl nostru, Născătoare, Mărire Tatălui, și la intenția sf. părinte Papa Sub îndurarea ta scăpăm
  3. Sacramente: spovedește-te și participă la Liturghie.

Crăciun Fericit și Binecuvântat!”