Sărbătorile pe care Biserica le-a rânduit Fecioarei Maria prilejuiesc, celor ce s-au consacrat Ei, gestul reînnoirii dăruirii. În fiecare an marianiştii, în ziua sfântă de 21 noiembrie a.c., organizează şi participă în număr mare la  celebrări deosebite în bisericile noastre, toate sub semnul consacrării la Dumnezeu prin Maria.

În acest an, la Parohia 1, Catedrala „Sfântul Nicolae”, membrii Reuniunii MarianeNeprihănita Zămislire” au dat startul sărbătorii la ora 8.00 participând la Sfânta Liturghie celebrată de Pr. Paroh Ovidiu Duma cu o predică revelatoare pentru Sărbătoarea Intrării în Templu a Preacuratei Fecioare Maria. Apoi, într-un cadru festiv, propriu marianiştilor, am dăruit lui Dumnezeu prin Maria, un Rozariu de Bucurie meditat.

Meditaţiile, de fapt, un dialog de suflet cu Preacurata, pregătite cu iubire de doamna Silvia Pantiş, bazate pe scrieri sfinte – Evanghelii, Paraclis, Acatist, revelaţii ale sfiţilor vizionari şi… propria trăire – au fost prezentate pe rând de marianişti ca semnificaţie îmbogăţită a fiecărui mister. Mama şi Fiul, în copilăria care semnifică purificarea iubirii divine din noi. Împreună cu Pr. spiritual Traian Dobrată, rugându-ne Rozariul și cântându-i Preacuratei, ne-am bucurat, împreună cu credincioşii din catedrală, de sărbătoare.

Am înţeles semnificaţia acestei sărbători ca deschidere totală în faţa Lui Dumnezeu, prin acceptarea necondiţionată a Voinţei Sale. Este  darul cel mare pe care fiecare îl poate face Creatorului său şi, mai ales, sie însuşi. Astfel au făcut-o Ioachim şi Ana, astfel a făcut Maria, Iosif, sfinţii, aşa a făcut, spre mântuirea noastră, ISUS.

Sărbătoarea a continuat la ora 16.00 la Sanctuarul Eparhial ,,Maica Domnului” cu acelaşi Rozar de Bucurie rostit şi meditat de membrii Reuniunii Mariane ,,Bunavestire”, cu laude aduse şi prin cântece Preacuratei, acompaniate la orgă de Pr. Paroh Iulian Robu (OMFConv), spiritualul R.M. O oră de binecuvântată dăruire din partea fraţilor călugări, a marianiştilor şi credincioşilor Preacuratei Fecioare Maria.

La ora 16.30, marianiştii din Şimleu Silvaniei au început sărbătoarea bogat dăruită ce a cuprins: Rozariul, participarea la Sfânta Liturghie solemnă  oficiată de Pr. spiritual al Reuniunii Mariane ,,Bunavestire”, Florin Mărincean împreună cu Pr. Protopop Nicolae Bodea, urmată de  festivitatea de primire a patru noi membri în Reuniunea Mariană. În cadrul ,,Taifasurilor Spirituale”, meditaţia bine documentată „Postul în Vechiul Testament”, necesară în această perioadă, a fost frumos prezentată de domnul Ioan Marius Ghilea.

Sărbătoarea Intrării în templu a Fecioarei Maria este sărbătoarea CONSACRĂRII: astfel a fost gândit momentul complex de rugăciune a celei mai bogate numeric Reuniuni Mariane din Eparhia de Oradea, condusă de doamna preşedintă Florica Pop. Faptul că noi membri – tineri – s-au consacrat Mariei, reprezintă pentru noi toţi o bucurie mare și o împlinire!

Încheierea Sărbătorii Intrării în templu a Fecioarei Maria a fost gândită de Pr. spiritual al Reuniunii Mariane ,,Regina Păcii” de la Parohia ,,Sfânta Treime”, Marius Obreja, împreună cu comitetul eparhial al R.M. Oradea şi preoţii-fraţi călugări, Mihai şi Iosif Fechetă, ca o reculegere mariană la Mănăstirea greco-catolică din Stâna de Vale, pe 25 noiembrie a.c..

Programul a cuprins Sfânta Liturghie, celebrată de Pr. Vicar General Mihai Vătămănelu, Pr. Mihai Tegzes, Pr. Iosif Fechetă şi diaconul Eugen Clintoc. S-a continuat cu  meditaţia susţinută de Pr. Iosif Fechetă despre „Pregătirea pentru venirea Domnului”, fiecare credincios primind şi un pliant cu rezumatul impresionantei prezentări. Fraţii călugări şi ajutoarele lor ne-au oferit şi o gustoasă masă de post. Întăriţi, am participat la sfinţirea statuii „Fecioara Maria Regină” de la Grotă, celebrată de  Pr. Protopop de Beiuş Zorel Zima şi Pr. Marius Obreja. Calea Sfintei Cruci pe munte, cu staţiunile atât de frumos realizate, cântările, invocaţiile, rugăciunile, ne-au atins sufletul.

Cu toţii, credincioşi din Oradea şi Sântandrei, marianişti, terţiari franciscani, cu toţii copiii Mariei, recunoaştem că doar împreună, fiecare aducând «DA»-ul său Lui Dumnezeu, putem să fim cu adevărat în SĂRBĂTOARE şi să o bucurăm pe MAMA noastră cerească!

Maria-Mirela Filimon
președinta Reuniunii Mariane din Eparhia de Oradea